Snökaos gav trafikkaos

Snöstormen 3 januari gav stora trafik och samhällsproblem.

av Anders Wemmert // Artiken i Offensiv

Onsdagen den 3 januari drabbade ett snöoväder med starka stormvindar den södra delen av Sverige, framför allt Skåne. Redan dagen innan varnade SMHI för svåra väderförhållanden med starka stormvindar och kraftigt snöfall över södra Sverige. Man gick ut med en så kallad orange varning, vilket innebär stora risker att bege sig ut på vägarna. Risken är stor att snön skulle plugga igen vägar.

Trots SMHI:s varning vidtog Trafikverket inga som helst förebyggande åtgärder, vilket resulterade i att mer än 1 000 personer fastnade i snön på E22:an under onsdagen och torsdagen. Många satt fast i snödrivorna i mer än ett dygn och riskerade att drabbas av köldskador och i värsta fall att dö. Nu skyller Trafikverket, polisen och räddningstjänsten på varandra och ska tillsätta en utredning för att komma fram till vem som har gjort fel och vems skulden är att så många drabbades – en mycket vanlig åtgärd från myndigheterna när man vill undvika kritik.

Då Trafikverket inte agerade alls dröjde det ända till onsdag eftermiddag innan polisen stängde av E22 efter att många lastbilar och personbilar redan hade fastnat i snömassorna. På onsdagskvällen satt drygt 1 000 fordon fast. Samtidigt valde kollektivtrafiken att ställa in både tåg och bussar i praktiskt taget hela Skåne på grund av ovädret. Detta ledde till att det i praktiken blev omöjligt att ta sig till eller från sitt jobb. Hade man kunnat undvika denna situation? Snöoväder av det slag som inträffade den 3 januari inträffar inte speciellt ofta i Skåne, men det blir väldigt ofta trafikproblem på grund av snöfall och blåst. Sedan länge har Trafikverket och Region Skåne valt att lägga ut snöröjning på entreprenad till privata företag. Det har inneburit att den som kan erbjuda snöröjning till absolut billigaste pris vinner upphandlingen. Resultatet är sämre service, att det tar längre tid innan snöröjningen kommer igång och längre tid innan alla vägar blir framkomliga.

Lördagen den 6 januari pågick fortfarande bärgning av fordon som hade fastnat i snömassorna. Det hade kunnat undvikas om drift och skötsel var i offentlig regi och tillräckliga resurser fanns tillhanda för att snabbt kunna undsätta folk – särskilt när starka varningar om väderläget fanns i förväg.

Samma sak gäller kollektivtrafiken. I Skåne är även den utlagd på entreprenad likaväl som underhåll av spår, signalsystem och växlar. Under många år har man medvetet valt att inte satsa på en utbyggnad och förbättring av kollektivtrafiken i Skåne.

Resultatet blir som väntat, inställda tåg och bussar på grund av väderförhållanden. Ständig personalbrist på grund av nedskärningar leder till samma sak – och dessutom ökar pressen och stressen för den personal som finns kvar.

De pågående klimatförändringarna kommer att leda till allt flera tillfällen med extremväder, inklusive snöstormar, vilket ställer ännu större krav på en utbyggd och säker kollektivtrafik och ett fungerande vägunderhåll som inte drivs av privata aktörer med vinstintressen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!