av Per Olsson // Artikel i Offensiv
Trots att världen aldrig har varit så rik på resurser och möjligheter blev 2022 ett år av uteblivna framsteg samt hunger. Antalet hungrande i världen har ökat sex år i rad och beräknas nu uppgå till 861 miljoner. 45 miljoner människor i totalt 43 länder hotas av svält, mot 27 miljoner 2019.
Det råder inte brist på mat. Det spannmål som odlas skulle vara tillräckligt för att alla på jorden skulle kunna äta sig mätta. Problemet är istället att maten är för dyr, inte når fram, eller att de sädesslag som odlas inte används som mat. Matkrisen handlar om kontroll, fördelning och hushållning.
Matkrisen förvärras stadigt av det marknadskaos och spekulation som är ett med det kapitalistiska systemet samt att produktion och distribution av livsmedel kontrolleras av en handfull monopolföretag; de fyra största livsmedelsproducenterna står för 70 procent av all världens handel.
Finanshajarnas spekulation är ett skäl till varför allt färre har råd att köpa den mat som finns.
”Livsmedelspriserna skjuter i höjden, inte på grund av ett problem med utbud och efterfrågan i sig, utan på grund av den spekulation i prisförändringar som sker på terminsmarknaden” (nyhetsbyrån IPS den 11 november).
I likhet med prisökningarna på mat under den globala krisen 2008-2009 är också dagens prisuppgångar delvis orsakade av spekulation i livsmedel.
Bara dagarna efter den ryska imperialismens invasion av Ukraina började finanshajarna spekulera i att priset på spannmål och oljeväxter skulle gå upp, vilket bidrog till att de globala matpriserna nådde rekordhöga nivåer under våren.
Sedan dess har priset på mat globalt sjunkit en aning, men priserna på många viktiga basvaror ligger fortfarande på en historisk hög nivå och väntas göra det åtminstone fram till år 2024.
Ukrainakriget har förvärrat hungerkatastrofen, men det är inte orsaken. Bakom hungern finns den giftiga kapitalistiska kombinationen av extrem ojämlikhet och fattigdom, krig och väpnade konflikter, inflation och klimatförändringar.
Matkrisen förvärras av marknadskaos och spekulation.
Hjälporganisationen Oxfam skriver i en rapport om den globala matkrisen och hur den kan lösas (”Fixing our Food”, september 2022) att:
”Var 48:e sekund dör en person i det torkdrabbade Etiopien, Kenya och Somalia av hunger. Men medan miljontals människor kämpar för att hitta nästa måltid har världens största livsmedelshandlare gjort rekordvinster. De miljardärer som är involverade i livsmedels- och jordbrukssektorn har fått se sina vinster öka med 382 miljarder dollar (45 procent) under de senaste två åren och ytterligare 62 individer i livsmedelsbranschen har blivit miljardärer.”
I vägen för alla rätt till mat och en samtidig klimatomställning står kapitalismens och imperialismens systematiska utsugning av de fattiga och misshushållning.
Till det ska läggas den tilltagande nationalismen som omöjliggör de globala insatser och samordnade aktioner som krävs mot matkrisen och som är nödvändiga för att överhuvudtaget tackla alla globala kriser.
I spåren på denna nationalism och den tilltagande militarismen blir läget i världen allt mer skarpladdad, samtidigt som plundringen av de fattiga och jordens resurser intensifieras. Med kapitalismen i förarsätet styr världen mot fördjupade kriser och förvärrade katastrofer, vilket året 2022 sände många kusliga varningssignaler om.
En socialistisk värld är inte bara möjlig, utan ett villkor för att säkra mänsklighetens och planetens framtid.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.