av Stefan Lundqvist // Artikel i Offensiv
Sveriges Radios ”Sommar” är alldeles säkert ett av, om inte det program, som samlar flest lyssnare med stort L under sommaren. Därför kändes det på sin plats att en av de utvalda pratarna blev journalisten och umebon Arne Müller. Han har arbetat på både Västerbottenskuriren, SVT, TV4 och har faktiskt även sju år på Offensiv i sitt CV.
Idag är Arne nog den i landet med störst kunskaper kring frågor och omständigheter kring den så kallade ”Gröna omställningen”.
Sedan några år tillbaka har han fördjupat sig i vad som händer i dagens strukturrationalisering av samhället.
Hur påverkas människor och miljö, oftast utifrån ett norrländskt glesbygdsperspektiv när knappt längre någon glesbygdspolitik existerar och där människor och miljö exploateras av kortsiktiga vinstintressens jakt efter heta naturtillgångar? För att sätta sig in i detta har Arne gjort flera resor där han tillsammans med fotografen Erland Segersted besökt och intervjuat såväl drabbade ortsbor, arbetare, miljöaktivister, politiker, som företrädare för myndigheter och industri.
Om resorna, nyvunna bekantskaper och insikter har han berättat i sina böcker.
I sitt ”Sommar” tar han avstamp i sin senaste bok Norrsken – drömmen om den gröna industrin.
– Jag tänkte att jag skulle jobba på ungefär som vanligt under dagen när programmet sändes, men så blev det verkligen inte. Redan under förmiddagen började personer som lyssnat på SR Play höra av sig och sedan fortsatte det hela dagen tills jag vid halvnio stängde av telefonen. Under de följande dagarna har det fortsatt att strömma in meddelanden och telefonsamtal hela tiden, svarar Arne Müller när Offensiv frågar honom om reaktionerna på sommarprogrammet och tillägger:
– Än så länge har kommentarerna genomgående varit positiva. En del ger uttryck för förhoppningar om att ansvariga politiker ska lyssna på programmet, andra är arga och frustrerade över att ansvariga politiker inte alls verkar tänka på behovet av hushållning med energi och resurser, eller för den delen att se till att det blir en bra samhällsutveckling i norr.
– Hur som helst är jag oerhört glad och tacksam över att så många verkar ha lyssnat på och uppskattat innehållet i programmet.
När jag fick uppgiften att referera ”Sommar” med Arne Müller lyssnade jag först på programmet två gånger.
Andra gången med penna i hand och ett block som snabbt fylldes med anteckningar.
Hans ”Sommar” var nu så bra att jag hade svårt att välja bort eller ens täcka upp med stödord. Arne som idag också är en ofta anlitad föreläsare, börjar sin historia på H2 Green Steels industritomt i Boden. Tar oss sedan till sina barndomsminnen i 60-talets vattenkraftbyggarsamhälle Messaure och jämför med dagens ”Fly in, Fly out”. Det var bättre förr.
Sedan förklarar han på ett pedagogiskt sätt hur saker och ting ligger till. Han ställer de viktiga frågorna:
1. Kommer ”Den gröna industrin” verkligen ge ett lyft åt hela regionen?
2. Kommer det gå att få fram all den el och de metaller som behövs?
3. Är de här industrierna verkligen hållbara?
Arne tar fram fakta, värderar för att sedan dra sina slutsatser. Det är intressant och lätt att följa med då han illustrerar med bra exempel.
Samtidigt är det ett pussel med flera aspekter på grön omställning. Ett pussel som han lägger fram till sista biten, men som för mig är omöjligt att få med. Då hela sammanhanget förtjänar att få vara med rekommenderar jag att du unnar dig hela programmet, 57 minuter eller 88 minuter (med hela låtarna) på SR play – finns där även i textform.
Men en trailer kan du få av mig. Arne har garnerat sitt ”Sommar” med noggrant och väl utvald ung norrländsk musik i spannet indiepop, hiphop, americana, progg med budskap, levnads- och miljöskildringar med budskap samt rena poppärlor från AC och BD-län (Västerbottens och Norrbottens län) från 1975 fram till idag.
Ju längre tiden har gått och ju fler och större projekten har blivit, desto större anledning till oro.
De så kallade gröna industrierna kan till och med förvärra situationen i regionen. Elen och metallerna kommer inte att räcka. Än mindre i global skala. Rovdrift på miljö och natur prioriteras före hushållning och återvinning.
Utifrån vad vi vet idag är det är ”Game over” för detta vägval.
Befarad baksmälla efter ”ruset” i kommunerna. Hur få 100 000 människor att flytta till arbetena i Norrland, ”kannibalism” på välfärdsjobben i vården när personal flyr från stress och låga löner till industrijobben, ”Fly in, Fly out” = 0 kronor i skatteinkomster, hur lösa och finansiera bostäder och samhällsservice?, och stort risktagande – Skellefteå har till exempel tiodubblat sin upplåning.
85 procent av marken på Nordkalotten är exploaterad. Samerna uppmanas att anpassa sig till gruvdrift, vindkraftsparker, vägar, turistindustrin med mera. Hur då?
Tre olika scenarier på hur ”Den gröna omställningen” kan gå, med konstaterandet att just nu finns det anledning till djup oro.
Den politiska viljan saknas. Den förra regeringen skapade Fossilfritt Sverige. En organisation där näringslivet på egen hand ska ta hand om klimatomställningen i sina olika branscher.
– Jag har läst de flesta av de handlingsplaner som har tagits fram. Hittills har jag ingenstans sett en antydan om att produktionen borde minskas. Inte ens i branscher som flyget och cementindustrin, där utsläppen är riktigt stora och där det är svårt att minska dem… Själv kan jag inte se att det är möjligt att genomföra en hållbar klimatomställning om det är stora företags vinstintressen som ska vara drivkraften.
– Konflikten mellan vinstintresse och hushållning med knappa resurser har blivit än tydligare på senare år. De samhällsförändringar som krävs om vi ska klara klimatomställningen, bevara en bra välfärd och samtidigt inte slå i taket när det gäller användningen av ändliga naturtillgångar är mycket stora. säger i Arne i programmet.
Vägen framåt: Politisk vilja och en samhällsförändring krävs. Det finns andra vägval att göra. En långsiktig plan, nya regler med bland annat hushållning av el och metaller som samhället kontrollerar och styr demokratiskt istället för storföretagens vinstintressen.
Arne berättar att han ibland träffar de som idag känner sig nedstämda och maktlösa då klimatkrisen tycks få rusa fram som ett ostoppbart expresståg.
Men han avslutar med att historien gång på gång har visat att framtiden inte behöver vara utstakad och ger sedan flera exempel. Exempel på människor som höjer sina röster. Det är hög tid för det nu!
När den politiska viljan finns går det att påverka. Något vi redan har sett i Tärnaby, Oviken, Jokkmokk, Näsåker och Älvsbyn, där planer på nya gruvor eller skogsavverkningar har förhalats eller stoppats av kraften i de lokala protestgrupperna. Fridays For Future är ett annat exempel.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.