av Jonas Brännberg, Sigbritt Herbert, Robert Bielecki
NORRBOTTEN: Nya ekonomiska prognoser för vården i region Norrbotten visar att underskottet i verksamheten ökar snabbt. Fram till 2025 har det växt till hisnande 592 miljoner kronor. Enbart fram till 2022 planeras besparingar på 344 miljoner kronor.
Än så länge finns det inga konkreta nedskärningsplaner från den nya regionledningen, men Sjukvårdspartiets regionråd Kenneth Backgård har sagt att ”inget är fredat” och har redan öppnat upp för ”bolagisering” av alla hälsocentraler. 10 procent av budgeten kan skäras. Att privatiseringar blir en del av ett kommande nedskärningspaket är mycket troligt med tanke på att även Moderaterna och Centerpartiet sitter i regionledningen. Dessutom väntas stora nedskärningar på kulturen.
Socialdemokraterna – för första gången på 84 år i opposition – har kritiserat det nya regionstyret, men bara för att de inte lägger konkreta nedskärningsförslag nog snabbt. De har egentligen ingen annan politik. Den skattehöjning som de genomförde fördröjde bara krisen något år.
Backgård försöker desperat hålla fast vid att det nya styret är ”annorlunda” jämfört med S. Men de vallöften om satsningar i form av distriktssköterskor, OBS-platser och MR-kameror på fler sjukhus avslöjas med nedskärningarna som bakgrund som enbart populistiska utspel för att vinna röster. Backgård har även betonat att personalens inflytande måste öka – nu ska det ske genom förslag från golvet på hur besparingar ska gå till!
Vårdförbundets ordförande Camilla Eriksson gav svar på tal i NSD den 7 juni och sa det är orimligt att skära mer i hälso- och sjukvården.
Oroväckande är dock att Vårdförbundet anser att den nya regiondirektören Anna-Stina Nordmark ”kan vara rätt person på rätt plats” som kanske kan spara ”utan att nagga på patientsäkerheten”. Nordmark är ökänd som en verksamhetsslaktare som kör över personal och andra berörda för att driva det hennes överordnade beställt. Hon kommer senast från Lulebo, där hon stod i ledningen för nedmonteringen av verksamheten efter S-ledningens utförsäljning av flera tusen lägenheter i Rikshem och Heimstaden.
Att hoppas att dessa nedskärningar kan genomföras utan att det drabbar hälso- och sjukvården och dess personal är förstås en total illusion. 95 procent av regionens budget går till sjukvård. Dessutom är till exempel den lilla budget som går till kultur och kollektivtrafik också absolut nödvändig. Även om 100-miljonersräkningen för hyrpersonal sänkts till noll räcker det inte.
Det behövs kraftiga tillskott från staten till både regioner/landsting och kommuner; till och med nedskärningspolitikerna i Sveriges Kommuner och Landsting har nyligen erkänt det. Minst 15 miljarder extra per år skulle behövas – pengar som regeringen istället använder för att sänka skatten för rika och genomföra den kraftigaste militära upprustningen sedan andra världskriget.
Vad som behövs nu är att samla alla personalgrupper, patienter och norrbottningar till en gemensam kamp för att försvara vården. Nedskärningar på närmare tio procent av budgeten är totalt ohållbart, när det redan finns allvarliga brister i vården på grund av personalbrist, stress och brist på vårdplatser. Med demonstrationer och strejker kan motståndet byggas och tillsammans med vårdkamp i resten av Sverige kan nedskärningarna stoppas.
Jämtland-Härjedalen: Rekord i underskott
I vintras tog Alliansen med hjälp av Miljöpartiet över rodret till region Jämtland-Härjedalen. Moderaten Elise Ryder Wikén sa då att man ska få kontroll över utflödet, och i Offensiv #1325 skrev vi att det ”låter som en omskrivning för fortsatta nedskärningar, något vi säkerligen får se”. Vi verkar bli sannspådda.
Region Jämtland-Härjedalen har idag Sverigerekord i underskott med sina 1,3 miljarder kronor. Man tvingas låna för att klara löpande utgifter. Man går med underskott varje månad. Av de senaste 13 åren har man gått med underskott under 10 av dem.
I april tillsatte regiondirektör Hans Svensson en ekonomisk krisledning för att snabba upp processen mot kostnadsökningar. Han föreslog att man ska minska antalet anställda med 100 personer samt införa anställningsstopp utom för att ersätta inhyrd personal. Dessutom vill han införa varannan helg-schema på sjukhuset. Anställningsstopp och varannan helg-schema har redan testats och skrotats. De hundra anställda som skulle gå har nu minskats till cirka 50.
Man behöver bara titta på regionens karta och se befolkningsstatistiken för att förstå regionens problem. Regionen har en befolkning på cirka 130 000 invånare och är till ytan Sveriges tredje största region. Ungefär hälften av befolkningen bor i Östersund, resten i mindre samhällen eller småbyar. Hela 34 procent bor i småbyar eller på rena landsbygden. Lägg därtill till att andelen äldre är stor, i vissa kommuner cirka 30 procent.
Sjukvården blir i en sådan region dyrare än om befolkningen bor mer samlat. Det måste landets beslutsfattare ta hänsyn till.
Det kan inte vara så att Härjedalen-Jämtlands befolkning ska straffas för att de är så få och bor så glest. Statsbidragen måste ta hänsyn till befolkningsstruktur, avstånd med mera.
Region Stockholm med mångmiljonunderskott ”om inget görs”
Runt om i landet brottas regionerna med stora underskott, så även i Region Stockholm. SVT Nyheter rapporterade den 12 juni att regionen kommer att gå back med 630 miljoner kronor vid årsskiftet ”om inget görs”.
Vad som bör göras är naturligtvis att kräva mer resurser från där de finns – varför ska rika få skattelättnader och militären ett tjugotal miljarder kronor när välfärden går på knäna?
Istället planerar regionen, likt de andra regionerna, för massiva nedskärningar – och likt de flesta regioner är det hälso- och sjukvården som får ta den största smällen. Karolinska universitetssjukhuset, Danderyds sjukhus och Södersjukhuset väntas gå med stora underskott.
Exakt hur och vad som ska skäras på är inte bestämt ännu, men till SVT Nyheter den 12 juni säger finansregionrådet Irene Svenonius (M) att:
– Alla måste se över sina kostnader för inhyrd personal, förbrukningsmaterial, läkemedel, lokaler och administration.
Välfärdens kris bekostar de rikas paradis. Dags för en massiv mobilisering för att kräva pengar och resurser efter behov. Låt storbolag, banker och de superrika stå för notan!
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.