Guantanamobasen ligger nära staden Guantanamo på sydöstra Kuba. Basen har varit i amerikansk ägo sedan 1903.
Sedan den 11 januari 2002 har basen använts som fångläger. De fångar man håller där är personer med misstänkta kopplingar till al- Qaida. Fångarna får inga formella brottsanklagelser och inga rättegångar hålls. En del av fångarna är barn i 13- till 16-årsåldern.
Från januari 2002 till juli 2004 satt den svensk-algeriske medborgaren Mehdi Ghezali fängslad på Guantanamobasen.
Mehdi Ghezali
År 2001 reste han till Pakistan för att studera i en koranskola, men när han inte lyckades bli antagen åkte han till Jalalabad i Afghanistan. Uppgifter fanns om att han bodde på ett ställe som var känt för att samla al-Qaida-medlemmar. Det ledde till att han blev gripen i Pakistan, nära gränsen mot Afghani-stan i december 2001. Han överlämnades till amerikansk militär och transporterades därefter till Guantanamobasen.Ghezali fick aldrig veta vad han var misstänkt för och ingen rättegång hölls. 2004 frisläpptes han då han inte längre ansågs utgöra ett ”hot mot USA”.
Den 11 januari 2007 var det alltså på dagen fem år sedan Guantanamobasen blev ett fångläger, därav demonstrationen.
Sju personer, klädda som fångarna på Guantanamobasen i orangefärgade overaller och svarta huvor över huvudena, ställde sig på knä i lobbyn och vägrade att lämna byggnaden när den stängdes kl 17.00. Det ledde till att de blev arresterade, men protesten fortsatte.
Socialist Alternative (CWI i USA) var en av de grupper som hade informationsbord på torget mitt emot byggnaden. Resultatet var väldigt positivt, många intresserade tog flygblad och rekordmånga tidningar såldes.
Att det anordnades en demonstration var ett bra initiativ, men det finns ändå en avsaknad av ett kämpande arbetarparti som visar vägen.
Människor i USA är krigströtta och det behövs ett parti som visar att kamp lönar sig.
USA:s verksamhet på Guantanamo bryter mot de mänskliga rättigheterna och betecknas av Amnesty som tortyr. Som demonstranterna i Chicago krävde: Stäng Guantanamobasen – NU!
Johanna Helmvall