Stockholm: Manifestation för evakuering av Moria

Flyktingsolidariteten lever (Foto: Natalia Medina).

av Amona Holmström // Artikel i Offensiv

Under söndagen hölls manifestationen ”Evakuera Moria” på Medborgarplatsen i Stockholm. Manifestationen var för att uppmärksamma situationen i det grekiska flyktinglägret Moria och en vädjan för att evakuera de drygt 13 000 flyktingar som sedan branden förra veckan har tvingats lämna lägret. 

Det grekiska flyktinglägret på Moria, som redan 2015 kallades för en humanitär katastrof, är nu helt nödställt. Hjälporganisationer rapporterar om tusentals personer som saknar tillgång till de mest basala behov, som mat, sjukvård och vatten. 35 av de boende har även testats positivt för covid-19.  
I det nya lägret Kara Tepe existerar varken elektricitet eller rinnande vatten. Det nya lägret kommer även bli helt låst för både flyktingar och allmänheten. Ett tiotal EU-länder har hittills tagit på sig uppgiften att ordna ett mottagande för 400 minderåriga från Moria. Men den svenska regeringens svar om mottagande har ännu uteblivit. 

Nästan 100 demonstranter i olika åldersgrupper bildade under söndagen ringar runt torgets mittpunkt. Demonstranterna stod i tystnad medan vittnesmål från flyktingar på Moria flödade ur högtalarna. Som arrangörer stod organisationerna Circle of Silence, Kunde Varit Du och Europe Must Act, varav de senare även finns på plats på Moria.
Flera tal hölls av Sara och Julia från Kunde Varit Du, Zahra Hosseiny och Ung i Sveriges Fatemeh Khavari. Julia, som under en tid jobbat som volontär på Moria, inledde med att måla upp dagens allt annat än värdiga situation för flyktingarna i och omkring lägret.
Människorättsaktivisten och grundaren av Ung i Sverige, Fatemeh Khavari, berättade om sittstrejkerna på Medborgarplatsen 2017, där hennes och många andra afghanska flyktingars kamp mot de icke-rättssäkra utvisningarna till Afghanistan började. Strejkerna pågår inte längre, men en pjäs baserad på deras kamp har satts upp på flera teatrar. Fatemeh underströk även i sitt tal vikten av att lyssna på Morias flyktingar, de som drabbas värst av EU:s allt mer flyktingfientliga politik.

Zahra Hosseiny, som var en av tusentals som flydde till Europa 2015 och levde i lägret på Moria under en tid, gav sitt vittnesmål om den situation som rådde då, med runt 3 000 människor boende i lägret, varav 40 procent barn. Lägret var fullt redan 2015, och med dagens drygt 13 000 är läget ännu mer akut. 
Hon manade till en organiserad evakuering av lägret och att Sverige ändrar sin flyktingpolitik för att minska lidandet. 
– Som en människa, som en flykting, som en mamma, kräver jag att Moria ska evakueras på en gång.


Namninsamling för amnesti (Foto: Andrew Herbert).

Nätverket Håll ihop Sverige samlar just nu in namn för amnesti för de ensamkommande unga oberoende av nationalitet. Namninsamlingen ska överlämnas till regeringen fredagen den 25 september. 
I Östersund har vi varit ute och samlat in namn fyra onsdagar i rad. Responsen från östersundarna har överlag varit positiv. Ibland har folk stått i kö för att skriva på. Vi har oftare fått kommentaren ”Det är klart att vi skriver på” än motsatsen. De negativa kommentarerna har varit få. 
Trots kyla, blåst och duggregn har vi värmts av alla positiva reaktioner. Regeringen har fel: Folk i allmänhet är positiva till flyktingar, kanske speciellt till de ensamkommande unga. 
Sigbritt Herbert

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!