På protestdagen mot marknadshyra den 12 september samlade Nätverket Rädda Hyresrätterna till manifestation på Sergels torg. Det var en stor bredd av talare som gick till angrepp mot hela regeringens nyliberala program med marknadshyror samt attackerna på arbetsrätten, asylrätten och nedskärningarna på välfärden.
Elin Gauffin från Nätverket Rädda Hyresrätterna öppnade demonstrationen:
– Mitt under coronakrisen tillsätter regeringen utredningen om marknadshyra. Det känns smått absurt, i en situation där hela världen har förstått att privatiseringar och avregleringar har orsakat ännu fler dödsfall under pandemin, att Sveriges regering slår till för att avreglera hyressättningen.
Sandra Mandell, aktiv i Nätverket Rädda Hyresrätterna, talade om hur viktigt det är med organisering:
– Kamp lönar sig. Många av försöken att ombilda hyresrätter till bostadsrätter har kunnat stoppas. Nu måste vi stoppa marknadshyror. I Berlin tvingades kampen fram frysta hyror i fem år. Om man kan stoppa hyreshöjningarna i Berlin, varför kan inte vi?
– Om bostadsbolagen får börja sätta hyror fritt kan de strunta i att förhandla med Hyresgästföreningen. Förstår ni vilken bostadsbrist det är för billiga lägenheter? Det tar 13 år för en ungdom att få en lägenhet i Solna. Om marknadshyror införs kommer hyran för en trea att öka med 5000 kronor. Har ni råd med det? frågade Sandra med ett rungande nej som svar.
– Jag bor i Hembla-helvetet. Vi har kämpat sedan 2014 mot försök att höja hyran med 50 procent. Vi har träffat politiker i många år, men ingen vågar stoppa Hembla-helvetet, sa Houria Bzioui, aktiv i Ort till ort som kräver att Stockholm Stad kommunaliserar Hemblas lägenheter.
Victor Risling från Seko Stockholm talade om januaripartiernas attack på arbetsrätten:
– De vill bort kravet på ”saklig grund” för uppsägningar på arbetsplatser med färre än 15 anställda – en fjärdedel av hela arbetarkåren.
Victor talade också om hur den nya lagen, om den går igenom, kommer att ge arbetsgivarna möjlighet att göra sig av med fackliga, anställda som kommer tillbaka efter arbetsskador eller kvinnor som anmäler sexuella trakasserier:
– Försämringarna i LAS kommer att leda till tystare arbetsplatser. Det skulle inte bara förstöra anställningstryggheten, utan i stort sett alla arbetsrättslagar vi har: Förtroendemannalagen, Medbestämmandelagen, Arbetsmiljölagen och Diskrimineringslagen.
Katja Raetz, aktiv i kampanjen En annan vård är möjlig, talade om hur den sönderprivatiserade och fragmenterade vården har blottats under coronakrisen och om den pågående vårdslakten, med varsel av 250 läkare och undersköterskor på Karolinska samt hot om nedskärningar på 1,1 miljarder kronor på vården:
– Idag säger vi nej till marknadshyror, men vi säger också ja till välfärden. Vi måste organisera och ta kamp mot kommande attacker och åtstramningar. ■
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.