Brand- och räddningsnämnden har beslutat att räddningstjänsten i Stockholm ska spara totalt 60 miljoner, vilket motsvarar 110 000 kronor per anställd. Brandmännen oroas nu för att man inte ska klara av att utföra sitt uppdrag – och kanske inte ens de lagstiftade krav som ställs på räddningstjänsten.
”Vem kommer nu att ta ansvar för att man skriver ett nytt handlingsprogram som kommer att baseras enbart på ekonomin … Hela organisationen kommer att tappa kraften till att vara den del i samhället som ska ge invånarna ’en säker och trygg kommun’. Hur kan man förändra förutsättningarna utan att veta följderna?”
De frågorna ställer Matts Jangerstad, huvudskyddsombud på Kommunal sektion 52 i Stockholm i ett öppet brev till Brand- och räddningsnämnden.
Ingen konsekvensanalys
– För det första har man inte gjort någon konsekvensanalys alls, säger han. För det andra är neddragningen mycket större än vad fullmäktige har sagt, effekten är större än vad beslutet säger. Det gör att det blir en död dialog kring kronor och ören – eller en monolog, från arbetsgivarens sida.Jangerstad förklarar att beslutet innebär att verksamheten kommer att bli än mer minimalistisk.
– Fokus har legat på att räddningstjänsten fortfarande ska hinna rycka ut i tid, och det är möjligt att man kommer kunna fortsätta göra det – men vad kommer vi fram med? frågar sig Jangerstad.
Enligt kommunalarbetaren kommer antalet brandmän per utryckningsstyrka att minska från nio till sju. Också dygnet runt-bemanningen minskas.
60 miljoner sparas
– Den förra nämnden hade beslutat om ett tilläggsanslag på nio miljoner. Så i november får vi reda på att man ska ta bort 60 miljoner istället! Det blir ju ett fall på 70 miljoner.Frustrationen bland brandmännen är stor. Före jul stod brandmän ute på gatorna i Stockholm och samlade in namnunderskrifter i protest mot förslaget. Kommunal riktar sitt arbete främst mot de beslutsfattande.
Förhoppningsvis kommer dessa protester att vara tillräckliga för att få politikerna att backa. Annars går Stockholmarna, som liksom övriga invånare i Sverige redan har en brandstyrka som är bland de minsta i förhållande till folkmängd, en betydligt otryggare framtid till mötes.
Ulrika Waaranperä