rapport från ISA:s solidaritetsarbete // Artikel i Offensiv
Betydelsen av de protester som bröt ut i Kina i slutet av november kan inte överskattas. Det var de största protesterna sedan massrörelsen 1989 som kulminerade i den blodiga massakern på Himmelska fridens torg i Beijing.
Till skillnad från de många små lokala protester som under senare tid har genomförts mot regimens brutala nolltolerans mot covid-politik var protesterna för två veckor sedan landsomfattande. Ilskan samt de krav som restes riktades inte endast mot det lokala styret, utan mot diktaturen – KKP-regimen och landets nya kejsare Xi Jinping.
”I Shanghai drabbade demonstranter sent på lördagen samman med kravallpolis. En del ska ha hoppat på polisbilar och skanderat ’Ner med Xi Jinping’. På rikets mest prestigefyllda universitet Tsinghua i Beijing ropade studenterna under söndagen öppet på demokrati. Liknande scener utspelade sig i Nanjing, Wuhan och en rad andra storstäder”, rapporterade Dagens Nyheter och benämnde protesterna som ”epokgörande”.
Protesternas omfattning och de krav som har rests utgör ett stort kvalitativt steg framåt i medvetandet, och även om protesterna nu tillfälligt har pausat utgör detta början på en ny period med större förutsättningar för utbredd kamp i Kina.
Kampen i Kina har globala effekter och har mött stor solidaritet.
ISA manar till solidaritetsaktioner världen runt till stöd för kampen, våra kamrater och socialistiska meningsfränder i Kina och Hongkong.
Under den gångna helgen genomfördes bland annat en solidaritetsdemonstration i Taiwans huvudstad Taipei med deltagande från ISA:s medlemmar på ön, som också talade på demonstrationen samt intervjuades av taiwanesisk tv.
På demonstrationen, som samlade ett hundratal, såldes 33 exemplar av det nya numret av den tidskrift på kinesiska som ISA har publicerat och vars framsidesrubrik är: ”En explosion av masskamp i hela landet. Nej till diktatorisk kapitalism – ja till revolution”.
I söndagskväll och på initiativ av ISA samlades över 150 personer utanför Kinas ambassad i London för att ge sitt stöd till kampen.
Demonstrationen, som bevakades av Financial Times, nyhetsbyrån AP och schweizisk tv, var en stor framgång. Flera ISA-medlemmar talade och 27 exemplar såldes av ISA:s tidskrift på kinesiska.
Stöddemonstrationer har också hållits i en rad städer runt om i USA, bland annat i New York och Boston, med självklart deltagande från ISA.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.