av Andreas Lindgren // Artikel i Offensiv
2015 – till asylrättens försvar är mer än en samling sentimentala berättelser. Den är, som titeln antyder, ett försvar för en rättighet som de senaste åren inte bara har nedmonterats, utan även börjat ifrågasättas som en grundläggande princip.
År 2016 klubbades lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige igenom, och förra sommaren gjordes den så gott som permanent. När motståndare till asylrätten börjar inse att det faktiskt är möjligt att avskaffa den måste vi organisera oss och slå tillbaka. Den här boken är ett steg i den riktningen, och en påminnelse om att fri- och rättigheter alltid är något som vi vinner genom kamp underifrån.
Redaktörerna Kamal El Salim och Maria Padrón Hernández har samlat ihop en bred skara texter. Vissa är nyskrivna, medan andra är hämtade från andra sammanhang. Aktivister, forskare, journalister, politiker och före detta asylsökande finns representerade. Texterna är omväxlande; personliga skildringar blandas med intellektuella djupdykningar och problematiseringar.
Boken är tematiskt organiserad kring sex frågeställningar: Hur var det att komma till Sverige? Hur ska vi lyfta blicken? Hur var det att ta emot de som kommer? Vad hände inom politiken? Hur och varför försvarar man asylrätten? Finns det förslag på lösningar?
Textbidragen är fristående, vilket betyder att det går bra att öppna boken lite här och där. Men en sträckläsning av bokens över 450 sidor tar en igenom såväl grod- som fågel- och snedperspektiv.
Flera texter berör västvärldens, och Sveriges, skuld i att sätta människor i påtvingad rörelse. Andra texter spräcker hål på myter om den så kallade ”massinvandringen”. Vissa blickar framåt mot globala lösningar för de miljontals människor som befinner sig på flykt i världen idag. Den som letar efter argument till varför asylrätten bör utökas, inte nedmonteras, har mycket att hämta i denna bok.
Gustav Fridolin, tidigare språkrör för Miljöpartiet, skriver i sitt bidrag till antologin: ”Att värna asylrätten har för några blivit en omskrivning för att värna de strikta svenska tolkningarna av de gamla konventionerna”. Han glömmer påpassligt bort att det var S-MP-regeringen som smulade sönder asylrätten 2015 till övriga högerns stora jubel, vilket var en del av 2015 års chockdoktrin.
Idag motiveras tillfälliga uppehållstillstånd, avslag och utvisningar med att man måste ”värna” principen om asyl. Men att sänka bevisbördan, eller låta människor som inte kunnat bevisa sina asylskäl stanna i Sverige, går inte emot asylrätten.
Vad som går emot asylrätten är att hindra människor att ens nyttja sin rätt att söka asyl genom att med våld stoppa dem vid gränsen. Det är praktik som länge har pågått på Medelhavet och som nu ökar vid gränsen till Balkanområdet av EU:s gränspolis Frontex.
Att värna asylrätten borde handla om att värna alla människors rätt till att söka asyl. Alternativet är global apartheid som upprätthålls genom tuffa gränskontroller, ökad militarisering, nationalism och social kontroll. Dit vill vi inte.
Författare: Antologi
Förlag: Verbal Förlag
Utgivningsår: 2022
Antal sidor: 468
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.