Politikerna i kultur- och fritidsnämnden kommer att få det fortsatt hett om öronen vad gäller ungdomshuset Lakesides framtid. Ungdomarna och andra verksamma samlade till ett planeringsmöte på Lakeside i onsdags (den 18 februari) för att diskutera och förankra idéer, aktioner och metoder för att rädda ungdomshuset Lakeside.
När Rättvisepartiet Socialisterna återigen träffar de verksamma ungdomarna på Lakeside, som också har tagit initiativ till en arbetsgrupp för att rädda verksamheten, är stridsviljan och energin på topp:
– Vi kommer inte att ge upp den här kampen i första taget, säger Cassandra Bergström.
På det möte som ungdomarna anordnade i förra veckan sa de ansvariga politikerna att om ungdomarna hade en handlingsplan var de välkomna att lämna in den till nästa nämndmöte, den 11 februari. Men så var inte fallet:
– När vi kom till kommunhuset sa Christer Erlandsson (S) att han skulle komma ner inom några minuter och ta emot oss. Men när det hade gått en halvtimme undrade vi var han höll hus. När vi slutligen fick komma in i kommunhuset satt han med resten av sina kollegor i kultur- och fritidsnämnden och diskuterade. ”Detta är inget nämndmöte, vi bara diskuterar olika saker”, hävdade de. När vi sedan skulle överlämna handlingsplanen sa de att det var för sent! ”Det borde ni ha gjort tidigare under dagen, nu är det för sent”, sa de. Men vi mer eller mindre tvingade på dem handlingsplanen, och de sa att de skulle läsa igenom den. Men det känns som att de ansvariga politikerna aktivt försöker att motarbeta oss, berättar Thomas Hansen upprört.
– Politikerna har verkligen inte förstått vilken otroligt bra och viktig roll Lakeside spelar. Lakeside-andan och -själen är så värd att bevara! Den har hjälpt så många ungdomar att utvecklas, säger Linnea Björnberg, även hon aktiv i kampanjen.
Precis som deras verksamhetsplan påpekar är kostnaden för en ungdom som hamnar i utanförskap på mellan 10-15 miljoner kronor för samhället. Många ungdomar som har gått eller just nu går på olika verksamheter och kurser på Lakeside uppger att det har gett dem en sysselsättning och en riktning i deras liv. Dessutom skulle 45 sommarjobb försvinna om Lakeside lades ned. Samhällskostnaden skulle alltså bli mycket högre än det underskott på 11 miljoner kronor som kultur- och fritidsnämnden vill skära bort från budgeten.
– Hur kan politikerna tro att vi ska gå med på det här? De olika verksamheterna kommer att splittras upp och möjligheterna till de många verksamheterna vi har här kommer att gå förlorade, säger Kristian Borelius, en av de aktiva.
– Vi kommer att göra allt som krävs för att rädda Lakeside; demonstrationer, dela flygblad, till och med ockupera huset om det krävs. Det tagna beslutet angående Lakeside är fullkomligt odemokratiskt, säger Linn Hedberg, en av de kampvilliga ungdomarna.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) stödjer kampen för att bevara och utveckla verksamheten på Lakeside. Kultur- och fritidsnämnden i Haninge vill uppenbarligen inte representera de faktiskt aktiva inom kultur- och fritidslivet, som de verksamma på Lakeside. Dessutom vill de lägga ned en fritidsgård i Västerhaninge som en del av nedskärningen.
Inga beslut är heller huggna i sten. RS kräver att beslutet rivs upp och att pengar istället skjuts till till kultur- och fritidsnämndens budget från till exempel kommunstyrelsens reservkassa för att rädda verksamheterna i Haninge samt att kultur- och fritidsnämnden börjar lyssna på de verksamma på Lakeside. Det är de verksamma inom kultur- och fritidslivet som är de verkliga experterna, och alla förändringar och förslag angående verksamheter måste ske i demokratiska samråd med och inflytande av kultur- och föreningslivet.
En demonstration kommer att äga rum inför nästa nämndmöte den 25 februari. Besök rshaninge.blogspot.se för tid och plats. ■