av Elin Gauffin
Nu strömmar alla krafter som vill rädda allmännyttan i Stockholm samman i snabb fart. Efter att Nätverket Rädda Hyresrätterna hade sitt andra stormöte den 11 februari har det startats lokala facebookgrupper i minst fem av de berörda förorterna, möten planeras och alla 11 stadsdelar kommer snart att vara redo för fight. Vi ligger mycket bättre i startgroparna än 2006.
Rädda Hyresrätterna har satt upp en hemsida där det bland annat finns fyra varianter på olika handböcker i hur ombildningar stoppas. Nyckelordet är organisering. Det går inte att understryka nog mycket.
Den som tror att ombildningarna inte kommer gå igenom för att folk kommer ha för låga inkomster i Skärholmen, Husby och Rinkeby förstår inte vad mäklare och bankmän kan lura i folk. Som att påstå att skulder hos kronofogden kan strykas vid en ombildning eller att människor utan jobb får lån. Vitsen med organiseringen är att få en motvikt mot dessa krafter. Att hyresgästen som ska göra ett val känner att det alternativet känns trovärdigt, att nej-sidan kan vinna. Och en stolthet i att stå för värden om allas rätt att bo, gemensamt ägande och så vidare
Nu drar vi en gräns. Mellan åren 2000 och 2017 ombildades 90 000 hyresrätter till bostadsrätter i Stockholm, merparten från allmännyttan. Under samma tid byggdes bara 24 700 nya hyresrätter.
Allmännyttan ska få finnas kvar och utökas. All politisk diskriminering mot hyresgäster måste omedelbart upphöra så som skattediskriminering och hot om privatiseringar.
Medan det moderata bostadsborgarrådet Dennis Wedin från Spånga lägger ut dimridåer om ombildningarna som ett sätt att bli av med ett samhällsproblem, boendesegregering, talar hyresrättsförsvararna klarspråk.
I exempelvis Bagarmossen och Hökarängen är det blandningen av boendeformer som orten vill bevara och undvika en likriktning som till exempel Vasastan.
Dominika Polanska var med och startade Nätverket Rädda Hyresrätterna och är docent vid institutet för bostads- och urbanforskning.
I Aktuellfokus säger hon att Stockholms blågröna styre ”ser segregationen som avgränsad till enstaka stadsdelar i staden, och inte som ett övergripande problem som rör hela Stockholm. Sett till fördelningen av upplåtelseformer i andra delar av staden, borde även de stadsdelar som domineras av bostadsrätter och villor tvingas att omvandla bostadsrätter till hyresrätter, för att fördelningen som stadshusmajoriteten förespråkar ska vara jämnare ”
Hans Lind, professor i fastighetsekonomi som ständigt uttalar sig, är generellt för ombildningar, men kan ändå inte låta bli att varna för dessa i tidningen Fastighetsnytt och kalla dem oseriösa.
– Jag ser ingen vits med att ombilda hyresrätter i låginkomstområden. Vi vet redan nu att många av hushållen inte uppfyller bankernas hårda krav när det gäller kontantinsatser, amortering och kvar att leva på-kalkyler.
Om det mot alla odds skulle bli så att majoriteten av hushållen väljer att köpa sin bostad, genom att låna pengar av släktingar eller annat, kommer det att få negativa sidoeffekter, menar han vidare i artikeln.
– Vi skulle få en ganska stor grupp hyresgäster som inte kan vara med och därmed får en sämre situation. Det är värre att vara hyresgäst i en bostadsförening än i ett kommunalt bolag.
Hyreshöjningar, dyra renoveringar och trakasserier är något som tidigare har drabbat ”resthyresgäster”, enligt Hyresgästföreningen som har skrivit flera rapporter om detta.
– De bor ju kvar i ett hus där grannarna vill att de flyttar så att bostadsrättsföreningen kan tjäna mer pengar, säger Hans Lind.
Gå med i Nätverket Rädda Hyresrätterna på raddahyresratterna.home.blog eller genom att mejla namn, stadsdel och telefonnummer till: elin.gauffin@socialisterna.org
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.