av Per Olsson // Artikel i Offensiv
Medan regeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna gjort allt för att januariavtalets många arbetarfientliga, nyliberala punkter snabbt ska bli verklighet finns det en punkt som har lämnats utan åtgärd; ”att inte godkänna vapenexportaffärer till ickedemokratiska länder som deltar militärt i Jemenkonflikten så länge konflikten pågår” (januariavtalet punkt 70). Istället för stopp av vapen till de länder som ingår i den Saudiledda koalitionen har vapenexporten ökat.
År 2019 uppgick vapenexporten till de länder som ingår i den Saudiledda koalitionen till 1,5 miljarder kronor, den högsta summan sedan krigets start 2015, och under förra året fördubblades den svenska vapenexporten till samma krigförande länder.
Förande Arabemiraten, som är en diktatur och som tillsammans med Saudiarabien leder kriget mot Jemen, var ifjol det land som toppade listan över köpare av svenska vapen. Även Saudiarabien fortsatte att köpa svenska vapen under föra året.
Exporten av krigsmateriel till länder i den Saudiledda koalitionen var under förra året fyra gånger större än Sveriges bistånd till Jemen där världens största och värsta humanitära kris pågår.
Den svenska vapenexporten bidrar till att förlänga Jemenkriget.
Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen skriver i ett pressmeddelande den 19 mars att:
”Sverige har levererat krigsmateriel till Förenade Arabemiraten för mer än 3,2 miljarder kronor under förra året, vilket gör landet till den största köparen. Merparten av denna summa är för köp av Saabs radar- och stridsledningssystem GlobalEye. 2019 framkom bevis om att systemets föregångare EriEye använts av Saudiarabien i kriget. Vapensystemen kan enligt fredsforskningsinstitutet Sipri ha en roll i att upprätthålla den Saudiledda koalitionens blockad av Jemen. En blockad som hindrar mat, bränsle och andra förnödenheter att nå den utsatta befolkning som lider av en akut svältkatastrof.”
Regeringen tvår sina händer och hävdar att man inte råder över vapenexporten utan att besluten fattas av myndigheten Inspektionen för strategiska produkter, ISP (tidigare Krigsmaterielinspektionen). Men regeringen är ytterst ansvarig och har därmed sista ordet.
Den svenska vapenexporten uppgick förra året till 16,3 miljarder kronor, en femdubbling jämfört med i början av 2000-talet. Det är inte bara summan som har ökat, utan en allt större andel av vapenexporten går också till länder som deltar i väpnade konflikter, är diktaturer eller där demokratin är starkt begränsad.
En granskning som TV4-nyheterna gjorde 2019 visade att svenska vapen och krigsmateriel kan ha använts för att begå krigsbrott i Jemen. Men inte ens misstanken om krigsbrott stoppade fortsatta vapenleveranser till de krigförande länderna.
Vapenleveranser är en del i regeringens exportsatsning och storföretagens jakt på nya marknader, särskilt i Mellanöstern där Förenade Arabemiraten enligt regeringen ”är ett viktigt regionalt nav för svenska företag”.
Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv säger:
• Stoppa vapenexporten. Förstatliga krigsmaterielindustrin under de anställdas demokratiska kontroll och styre. Omvandling av krigsindustrin till civil produktion.
• Kamp för omedelbar militär nedrustning.
• Global kamp mot imperialismens plundring och militarism. Bygg en massrörelse mot terror och våld – för en socialistisk värld i fred och frihet.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.