av Josef Esberg // Artikel i Offensiv
I spåren av den ökade skuldsättningen i Sverige har det blivit en miljardindustri att köpa upp förfallna lån, speciellt så kallade konsumtionslån. Denna handel producerar inte något av värde, utan skapar bara ökade klyftor och fortsatta ekonomiska problem bland de redan skuldsatta. Handeln påverkar inte själva skuldens villkor, men försvårar ändå för den drabbade.
Privatpersoners skulder registrerade hos Kronofogden har ökat med 10 miljarder på fem år, visar Dagens Nyheter i sin kartläggning.
Snabblåneföretag säljer oftast vidare skulden redan efter tre månader. De största bankerna har ett annat tillvägagångssätt där majoriteten säger sig ”värna om en långsiktig kundrelation”. De behåller således de kunder som de en gång beviljat lån. Bland storbankerna sticker Nordea ut med att sälja vidare lån.
Finansjättarna som köper upp förfallna skulder från banker och kreditmarknadsbolag är till exempel Arvato Finance, Alektum Capital, Lowell, Sileo kapital och Sergel Finans – ett bolag som uteslutande lever på att köpa upp skulder.
Även om lånets villkor inte kan ändras av de nya ägarna kan de låta skulden växa och hålla lånet ”levande” i all oändlighet så personen aldrig kommer ur skuldfällan. Och det är lönsamt; enligt DN:s granskning hade företaget Lowell 2019 en ”portfölj” med köpta skulder på två miljarder kronor som samma år gav intäkter på 281 miljoner kronor.
Staten måste ta ett större ansvar och hjälpa de som har hamnat i skuld – förbjud profitörer som har som affärsidé att handla med och tjäna pengar på andras skulder.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.