Storbritannien: Efter historiskt nej till lönebudet – nya sjuksköterskestrejker

Detta kan bli början till att arbetarklassen inleder en bredare vår- och sommaroffensiv (Foto: Socialist Alternative).

av Claire Laker-Mansfield, Socialist Alternative (ISA i England, Wales & Skottland) // Artikel i Offensiv

Den 14 april stod det klart att medlemmarna i sjuksköterskefacket RCN (Royal College of Nurses) röstade nej till det avtalsbud som de hade fått av högerregeringen och som förbundsledningen gav sitt stöd till. Regeringen hade hoppats att budet skulle vara tillräckligt för att stoppa sjuksköterskornas kamp, men nu följer nya upptrappade strejkaktioner med början den 30 april.

Sjuksköterskornas strejker och kampen från övriga NHS-anställda (NHS är den brittiska offentliga vården) utgör en ny milsten för fackföreningsrörelsen i Storbritannien.
Det traditionellt mycket konservativa RCN, som bildades för drygt 100 år sedan och som ännu har kungliga i sitt namn (Royal) samt monarkin som sin beskyddare, genomförde i december förra året sin första strejk någonsin.

Strejken fick enormt stöd från allmänheten, vilket var en återspegling av det starka stöd som finns för NHS och de vårdanställda efter att de hade stått vid frontlinjen för att bekämpa pandemin. Att också de vårdanställda anslöt sig till den strejkvåg som inleddes 2022 gav arbetarkampen en ny kraftinjektion och bredd.
Det är skälen till varför högerregeringen såg det som strategiskt viktigt att nå en uppgörelse med RCN och övriga vårdfack. Regeringen lade därför ett lönebud som var lite bättre än vad andra hade fått och satte sitt hopp till att ledningen för RCN och andra vårdfack som Unison och GMB skulle kunna övertyga medlemmarna att rösta ja.
Men trots att fackledningarna gav sitt bifall till budet och försökte trumfa igenom ett ja röstade en majoritet av RCN:s medlemmar nej, vilket är en tydlig reprimand till alla fackledare som jobbat för att rea ut de vårdanställda.

Att det blev ett nej är en seger för alla fackförbund som är beredda att ta fajten. Detta nej riktar också ett hårt slag mot högerregeringen och dess försök att splittra kampen och isolera de fackförbund/arbetargrupper som är i strejk eller står beredda att gå ut i strejk.
Nu har sjuksköterskorna och RCN varslat om historiska strejkåtgärder i form av serie strejker från den 30 april till den 2 maj. Till upptrappningen ska även läggas att RCN aviserat om färre undantag, det vill säga att strejkerna ska omfatta fler verksamheter än tidigare.
Regeringen har dock svarat med ifrågasätta om detta är lagligt och tagit strejkvarslen till domstol – vilket är ett övergrepp på demokratin och strejkrätten, som är en grundläggande demokratisk rättighet.
När detta skrivs den 25 april har domstolen ännu inte fattat sin dom, men uppgifter gör gällande att domstolen lutar åt att förklara den tredje strejkdagen som olaglig.
Inför omröstningen började sjuksköterskor inom det traditionellt konservativa RCN spontant att organisera gräsrotskampanjer för ett nej. Inte minst det arbete som gräsrotsnätverket NHS Workers Say No (NHS-anställda – rösta nej) tycks ha spelat en avgörande roll i omröstningens utfall. Enligt RCN deltog drygt 60 procent av medlemmarna i omröstningen, där 54 procent röstade nej och 46 procent ja.
Gräsrotskampanjerna gav hopp, men också kraft att stå emot förbundsledningens alla manövrer, hot och desperata åtgärder. Det finns till och med uppgifter om att vissa fackbyråkrater har hotat med att anmäla sjuksköterskor till polisen om de fortsatte att kampanja för ett nej.

Som en fortsättning på kampanjen för ett nej bör sjuksköterskor tillsammans med andra vårdanställda organisera sig som en vänsteropposition inom vårdfacken och samla de som vill fortsätta kämpa för en ny facklig kurs till en rikskonferens.
Sjuksköterskorna är inte ensamma. Underläkarna står beredda att fortsätta sin kamp och den 27 april inleds exempelvis nya lärarstrejker. Strejkaktionerna behöver dock samordnas, inte minst inom vården.
Utfallet av medlemsomröstningen inom RCN ger inte bara en möjlighet till en fortsatt utvidgad vårdkamp, utan också till att arbetarklassen kan inleda en bredare vår- och sommaroffensiv.

Omröstningens resultat är också ett exempel på att kampen och strejkerna stärker medlemmarnas självförtroende och leder till en ökad aktivitet samt medvetenhet. Dessutom sänder detta nej en varning till alla fackföreningsledare som överväger att avbryta strejkaktionerna i förtid och ge sitt bifall till avtal och löneökningar som ligger långt under inflationen.

SOCIALIST ALTERNATIVE SÄGER:
• Trappa upp vårdstrejkerna – full kompensation för inflationen och ett års avtal.
• Samordna vårdstrejkerna och bygg tvärfackliga kampanjer/nätverk inom vården.
• För ett demokratisk och kämpande RCN med en ny ledning. RCN:s styrelse måste avgå för att plats för nyval. Ingen facklig förtroendevald eller funktionär ska tjäna mer än medlemmarna.
• Socialistisk vårdpolitik för att försvara och återuppbygga NHS. Stoppa underfinansieringen av vården. Riv upp privatiseringarna och förstatliga läkemedelsjättarna. Vård enligt behov och i offentlig regi samt under demokratisk kontroll och förvaltning av vårdpersonal, patienter och samhället i stort.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!