av Raymond Stokki // Artikel i Offensiv
En granskning av SVT avslöjar att 15 storföretag i Sverige står för 25 procent av landets utsläpp. Storföretagen har också minskat sina utsläpp minimalt de senaste åren, trots internationella och nationella målsättningar för att minska utsläppen. Marknadsstyrningen med utsläppsrätter fungerar inte och ger som ett raffinaderi uttrycker det ”inga incitament” för att förbättra sig.
De värsta utsläppsföretagen finns inom stål, bränsle, cement, gruvor och energi. SVT:s granskning talar om att företagen har långt mellan ord och handling. Trots prat om koldioxidlagring minskar storföretagen sina utsläpp i en allvarligt låg takt.
Bland företag på bottenlistan har exempelvis raffinaderiet St1 och energibolaget E.ON till och med ökat sina utsläpp de senaste fem åren. Vissa gömmer sig bakom faktumet att svensk industri har lägst utsläpp i EU och vissa når helt enkelt inte upp till målet.
Naturvårdsverket räknar med att utsläppen måste ner med 7-8 procent per år för att nå Sveriges mål, men granskningen av företagen visar hur långsamt det går.
SSAB har minskat sina utsläpp med 0,5 procent och LKAB med ungefär en procent per år, trots att företagen slagit på stora trumman om sina verksamheter för fossilfritt stål. Cementa, som har fått grönt ljus av regeringen för att fortsätta sin förstörande verksamhet, ligger också på endast cirka en procent per år i minskning av utsläpp.
Enligt Naturvårdsverket har de få omställningar som gjorts handlat om utbyte av bränsle eller andra ”gamla” beprövade metoder. Det som nu behövs är stora omställningar, men såväl Naturvårdsverket som företag pratar endast om utveckling med tillväxt. En kontinuerlig tillväxt och fortsatta vinster till företagare samt aktieutdelningar går helt enkelt inte ihop med behoven för att rädda klimatet.
Inget incitament finns för att åtgärda utsläppen, enligt St1:s vd Miika Eerola, som menar att det är fullt möjligt med åtgärder men att det är för dyrt. Det är en slående ärlighet från en guldgrävare inom fossilindustrin; sanningen ligger inte långt ifrån.
Det senaste året har priset för utsläppsrätter fördubblats, men det är inget som rör svenska företag i ryggen då vinsterna är enorma. Dels kan två tredjedelar av företagen tjäna pengar på att sälja utsläppsrätter som inte används, dels gör företagen enorma vinster oavsett om de måste köpa utsläppsrätter eller får dem gratis.
Ett annat exempel på företagens vinster är Boliden som med snittpriset på 250 kronor per ton utsläpp betalade 7 miljoner kronor för 2020, men Bolidens totala omsättning var 56 miljarder.
En utsläppsrätt gäller koldioxid. Om utsläppen gäller exempelvis metangas räknas det om till koldioxidekvivalenter, men då metangas är en 25 gånger starkare växthusgas innebär det utsläppsrätter för 25 ton koldioxid per ton metangas. Företag måste i teorin köpa en utsläppsrätt per ton koldioxid de planerar att släppa ut för priset av cirka 60 euro.
EU:s nya klimatpaket föreslår en minskning av den totala mängden utsläppsrätter med 4,2 procent, vilket beräknas minska industrins utsläpp med 61 procent till 2030. Tidigare var målet 43 procents minskning.
SVT:s granskning visade att av 285 svenska företag hade 64 procent ett överskott av utsläppsrätter. Detta innebär att företagen har släppt ut 40 miljoner ton koldioxid mindre än de hade rätt till enligt systemet, trots att knappt någon minskning har skett.
Hela systemet med utsläppsrätter är ett symtom på kapitalismens oförmåga att lösa problem. Ett tydligt exempel är Preem, som trots att det ligger på tredje plats av utsläppsbovarna får gratis utsläppsrätter till värdet av en kvarts miljard kronor.
Systemet för utsläppsrätter belönar företag som satsat på klimatåtgärder med utsläppsrätter, alltså oavsett hur mycket de bidrar till en snabbare undergång av planeten.
LISTAN PÅ DE STÖRSTA UTSLÄPPARNA:
1. SSAB
2. Cementa
3. Preem
4. LKAB
5. St1
6. E.ON
7. Stockholm Exergi
8. Borealis
9. Boliden
10. SMA Mineral
11. Tekniska verken i Linköping
12. Kubikenborg Aluminium
13. SYSAV
14. Renova
15. Nordkalk
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.