Strejk i största guldgruvan

2011-10-24 02:49:19




Strejkande gruvarbetare i Västpapua, Indonesien, blev förra veckan brutalt attacke­rade av polis då de försökte stoppa inhyrd personal från att ta sig till gruvan.

I samband med att arbetarna försökt stoppa strejkbrytarna valde polis att skjuta rakt in i den stora folkmassan. Dagarna efter rapporterade media om två dödade vid sammanstötningen, vilket betyder att en av de sårade måste ha avlidit.
Det är på en av världens största guld- och koppargruvor strejken med krav på höjda löner har pågått sedan den 15 september i år. Kampen har involve­rat över 8 000 av de 23 000 anställda på det amerikanskägda företaget Freeport McMoran.
Strejken är av stor vikt då rapporter visat att gruvarbetarna i Papua tjänar minst av alla anställda inom Freeportkoncernen i världen. Den 28 september ­publicerade ”The Coalition for the Freeport Indonesia Workers’ Struggle” bland annat följande krav: Lönerna måste öka från 1,5 dollar (10 kronor) per timme till 3 dollar (20 kronor) per timme. Samma förmåner för de lokalanställda som ges utländska arbetare (hälsovård, utbildning för anställdas barn). Stopp för uppsägningar av strejkande arbetare. Ingen inblandning av polis och militär i konflikten mellan företaget och de anställda.
Förra veckan erbjöd ­företaget enligt uppgifter i media en 25-procentig löneökning, men arbetarnas företrädare sa nej till det budet.
Måndagen den 17 oktober meddelade företaget att de stoppar produktionen med hänsyn till säkerhetsläget.

Fackligt anslutna möts av en extrem repression från både stat och arbetsgivare. Hemsidan ”Fackliga rättigheter nu!”, ett samarbete mellan LO och TCO, beskriver att ”grundläggande fackliga rättigheter är så kringskurna [i Indonesien] att man inte kan säga att de är säkrade i lagstiftningen.”
Antifackliga lagar som inrättades under Suhartos diktatur finns fortfarande kvar i Indonesien. Suharto styrde de fackliga organisationerna med järnhand. Detta slog oerhört hårt mot arbetarrörelsen.
År 2007 förekom en stor strejk för första gången bland papuanska anställda i Freeports gruva . Detta var historiskt då det var första gången en så organiserad arbetarkamp genomfördes i området och dessutom ledde till seger.
Konflikten i Freeports gruva kompliceras av att det finns stora skillnader mellan olika arbetargrupper. En stor del av de anställda är utländska arbetare, bland annat amerikanska. De tjänar tio gånger så mycket som infödda papuaner och bor i lyxbostäder. Dessutom ­präglas regionen av en självständighets­kamp för ett fritt Västpapua.
Det är mycket positivt att en arbetarrörelse och militant klasskamp kommit till Västpapua. Dels givetvis för de anställ­da vid Freeport och dels för att det i framtiden kommer att vara lättare att föra fram klassargument i självständighetskampen.

Linnéa Wallberg
Per Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!