av Offensivs reportrar
Offensiv har intervjuat sju förare på strejksamlingen vid centralstationen i Stockholm. Kom dit alla! Ge stöd!
Moa Friman, hur känns det nu när strejken har startar?
– Det är en väldigt stark känsla och väldigt speciellt. Sammanhållningen som lokförarna visar nu är så bra. Jag har aldrig varit med om det förut under mina 10 år som förare på pendeln.
Beslutet att strejka tog på ett stormöte med 150 förare. Berätta mer!
– Det här är ett beslut som växt fram genom kollektiva diskussioner bland förarna under en längre tid.
Hur upplever du stödet?
– Det är överväldigande att vi fått in 0,5 miljoner i strejkkassan på mindre än 2 dagar.
Varför måste ni strejka?
– Vi har i två år lyft risken med ensambemanning på pendeln utan att ha blivit tagna på allvar. Säkerhetstänket på järnvägen måste vara väldigt noga. Istället har det försämrats. Vi kan inte bara se på när det händer.
Varför strejkar ni just nu?
– Politikerna vägrar att lyssna, MTR vägrar att lyssna och det finns en oro att fackförbunden inte tar lokförarnas krav på allvar i avtalsrörelsen. Nu vet förbunden och Almega hur viktigt det är.
Hur stor effekt har strejken nu?
– Just nu står 30 av 40 tåg, vilket är enormt bra.
Vad tycker du om att bjuda in alla stockholmare som vill visa sitt stöd till en manifestation för att möta upp mot den hetspropaganda som kommer komma från högern och företagen?
– Det har vi inte haft tid att tänka på men det låter intressant.
Tove, Anna och Sandra
– Det här är magiskt. Vi får fantastiskt stöd i tex sociala medier och bland resenärer. Då blir man ännu mer säker på att det är rätt med strejk.
– Fantastisk sammanhållning.
– Nu har de inget annat val än att lyssna oss. Om de hör oss är en annan sak. Så fort de backar avbryter vi strejken.
Anonym strejkare:
– Det känns bra att strejka för att det är så viktigt. Regionen gör utredningar som bortser från verkligheten, utredningar som bara undersöker papper.
– Vårt arbete är isolerat och ändå har vi lyckats uppbåda en sådan uppslutning. I kontrast till cheferna som inte visar någon förståelse, utan bara pressar oss. Arbetsmiljön sedan MTR tog över har bara försämrats.
– När man startar kl 03.00 är det oerhört svårt att ha koll på alla extra uppgifter som alla kameror, när utrop ska göras och rampservice – allt detta som försvinner med tågvärdarna.
Susanne Olsson:
– Jag har jobbat i pendeln de senaste 20 åren, först som tågvärd och sen som lokförare. Det har blivit ett hårdare klimat överhuvudtaget. Men vi har fått väldigt positiv respons, från allmänheten och från vänner och bekanta som stöttar. Många är rädda för att åka pendel nu, om man till exempel går med rullator.
Vd för MTR kom till strejken, ignorerade arbetarna totalt, pratade med media och gick därifrån.
Leif Wallén:
– Jag vet inte hur många vd:ar vi har haft, de kommer och vill sätta sin prägel och sen drar de och sen är vi kvar här.
Andra anonyma lokförare:
”Vi har fått överväldigande positiv respons. Det känns väldigt bra att resenärerna förstår varför vi gör det här. För när vi strejkar vilt sätter vi oss i skottlinjen. Men det handlar om något väldigt grundläggande, om säkerhet.”
”Det känns inspirerande nånstans att sätta ner foten. Att ta ansvar både som individ och kollektiv.”
”En förbipasserande resenär frågade mig när pendeln börjar rulla igen, med tågvärdar såklart, för annars ville personen inte åka.”
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.