Strejken fortsätter!

Kampstämningen var på topp vid Vårdförbundets demonstration i Stockholm den 12 juni. Foto: Vilgot Karlsson.

Av Per Johansson, psykiatrisjuksköterska och förtroendevald i Vårdförbundet // Artikel i Offensiv

Vårdförbundet tackade i fredags den 15 juni nej till det förslag som medlarna lade fram den 14 juni. Det här innebär att strejken samt övertidsblockaden fortsätter. Men Vårdförbundet är berett att förhandla med arbetsgivarparten Sobona. Bland Sobonas medlemmar finns bland annat Södersjukhuset och Danderyds sjukhus. ”V i ser att det nu finns öppningar”, säger Vårdförbundet i ett pressmeddelande.

Vårdförbundets krav har dels handlat om löneutvecklingen, men den viktigaste stridsfrågan har blivit arbetstidsförkortningen. De driver nu frågan om en arbetstidsförkortning motsvarande 15 minuter per dag.

Arbetsgivarna, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona sade inte inte oväntat ja till medlarnas förslag. Bakom arbetsgivarna står den blåbruna regeringen. Under den gångna helgen påstod finansminister Elisabeth Svantesson (M) “att Sverige inte har råd att korta arbetstiden”.

Arbetsgivarna säger att de är beredda att minska arbetstiden för vissa grupper, men inte att gå med på kortare arbetstid för alla.

– Då blir det för lite personal i vården, sade Sten Nordin från SKR till Sveriges Radio.

Men det stora problemet som har lett till brist på personal i vården är de nuvarande arbetsförhållandena, där arbetstiden är en viktig del. Det är därför bra att Vårdförbundet står på sig i frågan och det bör förberedas för en upptrappning av kampen med att fler medlemmar tas ut i strejk.

En positiv sak i början av den här avtalsrörelsen var att Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro vågade ifrågasätta det så kallade ”märket”.

“Vi behöver få över märket och vi måste kavla upp ärmarna. Medborgarna behöver få den vård politikerna lovat, och då behövs det mer resurser än bara märket”, sa hon till Vårdförbundets tidning Vårdfokus den 19 december 2023.

Mellan år 2010 och 2023 skedde en femdubbling av stressrelaterad sjukfrånvaro i Sverige. Välfärdssektorn är överrepresenterad i statistiken, och fyra av fem drabbade är kvinnor. De sammantagna kostnaderna för sjukfrånvaron var 51,4 miljarder kronor i kommuner och regioner år 2023. I beräkningen ingår kostnader för produktionsbortfall på grund av att människor inte är på jobbet. Källa: Facken i Välfärdens nya rapport: ”Miljarder skäl att förbättra arbetsmiljön”.

Hundratals demonstrerade genom Stockholm den 12 juni till stöd för kravet på arbetstidsförkortning. Foto: Vilgot Karlsson.

Hundratals demonstrerade i Stockholm

Av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

En mäktig vårddemonstration hölls i Stockholm den 12 juni för att lyfta den strejkande vårdpersonalens krav på arbetstidsförkortning. Talkörer som ”Vi tar ansvar, vad gör SKR?” och ”Bättre villkor ger bättre vård” växlades med tal från bland annat Emma Jonsson, ordförande avdelning Stockholm och Lina Rosén, leg barnmorska och strejkvakt. Allra bäst sammanfattade Sophia Godau, förbundsstyrelseledamot i VF, vårdpersonalens kamp: ”Vi brukar säga att vi inom vården går på knäna, men jag skulle säga att vi har aldrig stått så rakryggade som nu!”.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!