av Kristofer Lundberg // Artikel i Offensiv
Arbetarna vid gas-, petrokemiska- och oljeraffinaderier har gått ut i strejk runt om i Iran över frågan om löner, arbetsförhållanden, hälsa och säkerhet. Denna nationella strejk sker inom en sektor förbjuden att forma sina egna organisationer och vars av islamiska republiken olagliga fackföreningar ständigt har angripit.
De senaste fyra årtiondena har den islamiska republiken gjort allt för att slå sönder arbetarnas organisering och avskeda fast anställda för att senare återanställa på visstidskontrakt – allt för att lättare göra sig av med stridsbenägna arbetare och arbetarledare. Trots detta har denna sektor rest motstånd och vunnit segrar tack vare dess radikala arbetarmilitanter som gång på gång gått ut i kollektiv kamp, som inspirerat andra.
Regimen har varit så oroliga för detta arbetarkollektiv att den genom media och sina olika kanaler försökt splittra dem från andra arbetargrupper genom att påstå att de är bortskämda, osolidariska och välbetalda.
Dessutom har de skapat ”specialzoner” där arbetare separerade från varandra för att undvika störningar i exempelvis oljeutvinning och i sjöfartshamnarna.
Arbetsförhållandet för arbetarna är hårt och osäkert, vilket bland annat kan ses i att de har kortare livslängd än andra grupper och lever med en överhängande risk att dö på jobbet av giftig rök och gaser.
Över hela landet har arbetare uttryckt sin solidaritet och enhet vilka tillsammans fört fram en rad krav; bland annat ett slut på alla byråkratiska strukturer, en enhetlig minimilön med automatisk höjning med ökad levnadsstandard, ett förbud mot uppsägningar och en 20-dagars arbetsmånad, samt tillräcklig social välfärd för alla.
I sitt omedelbara svar hotade Islamiska republiken arbetare och utfärdade ett ”slutligt meddelande” till 700 arbetare vid oljeraffinaderiet i Teheran. Hotet från regimen provocerade arbetarna och strejkåtgärderna spreds som nu har vunnit stöd inom andra sektorer.
Oljearbetarnas enade strejkåtgärd är mycket betydelsefullt i perioden efter valet.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.