Sudan: ”Ut med gruvbolagen och miliserna”

Gifter som cyanid som används i guldutvinningen förgiftar arbetare och natur. På bild flygbild på ett gruvprojekt i Sudan (Foto: Enough Project, Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

I flera av Sudans gruvområden har invånarna tagit strid mot gruvbolagens plundring och förgiftning av miljön. Krav har rests på att de livsfarliga gruvorna ska stängas och att lokalsamhället ska kompenseras för skador som gruvbolagen har orsakat och som bland annat har resulterat i en dramatisk ökning av cancer.

I mer än tre veckor har exempelvis invånarna på flera platser i provinsen Södra Kordofan genomfört demonstrationer och andra protestaktioner för att få bort de gruvbolag som förgiftat människor, djur och miljön. I mitten av september togs gruvkampen till huvudstaden Khartoum när aktivister från Talodi, Kalogi och El Leri i Södra Kordofan demonstrerade och krävde regeringsingripande för att få bort gruvbolagen från provinsen.
I andra gruvdistrikt, i norra Sudan, pågår liknande strider bakom samma krav: Ut med gruvbolagen och miliserna.

Det utbredda användandet av cyanid och kvicksilver vid guldutvinningen utgör ett av de största och farligaste hoten mot miljö och hälsa i Sudan. Landets gruvindustri är också en källa till militärens och exempelvis den hatade milisen Rapid Support Forces (RSF) makt och rikedomar. Med hjälp av inkomster från de guldgruvor man har erövrat i norra Darfur och Södra Kordofan har RSF, som leds av den ökände Mohamed ”Hemeti” Hamdan Dagolo, kunnat bli en stat i staten. 
Gruvstriderna är också en kamp för att få bort RSF-milisen som skyddar gruvdriften och terroriserar befolkningen.

Sudan är numera en av världens största guldproducenter. Villkoren för de som jobbar i gruvorna är slavliknande. Flera hundra gruvbolag är verksamma i landet och antalet utländska bolag är växande. Gruvnäringen kantas av övergrepp på lokalbefolkningen och dess försörjning.
Uppemot av 70 procent av Sudans guldproduktion uppskattas smugglas ut ur landet, merparten för att säljas på guldmarknaden i Dubai, Förenade Arabemiraten.
”Guldet och en milis som fick officiellt uppbackning gav Hemeti kontroll över Sudans största ’politiska budget’ – pengar som kunde spenderas på att vinna makt och som aldrig behövde redovisas. Al-Junaid, det bolag som Hemeti och hans släktingar äger, har nu blivit ett stort konglomerat som investerat i allt från gruvor och transporter till järn och stål. När al-Bashir föll var Hemeti en av Sudan rikaste, sannolikt med mer pengar än någon annan av landets politiker – och det är därför ingen överraskning att han så snabbt lyckades erövra den maktställning han nu har” (brittiska BBC den 20 juli).
Den guld- och blodsmakt som Hemeti har byggt upp och som hotar varje framsteg som kampen hittills har vunnit kan bara avskaffas om revolutionen i Sudan går vidare.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!