av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv
Bräcke kommun i Jämtland är i ekonomiskt trångmål. Kommunen har drygt 6,000 invånare fördelade på många små orter. Störst är centralorten Bräcke med ca 1,500 invånare, resten är fördelade på en rad större och mindre orter. Avstånden är långa. En sådan kommun har sina egna problem.
Nu har kommunen ett underskott på drygt 30 miljoner kronor och det beräknas vara runt 40 miljoner fram till valet nästa år. I det läget vände sig kommunen till SKR för en utredning. SKR har nu gått igenom kommunens finanser och kommit med rekommendationer.
SKR säger att Bräcke kommun har ”högre ambitionsnivå än jämförbara kommuner”. Äldreomsorgen kostar 20 miljoner mer än i jämförbara kommuner. Frågan är vad som är jämförbara kommuner?
Bräcke kommun har, likt andra glesbygdskommuner, en stor andel äldre i förhållande till folkmängden. Dessutom bor människor här i stor utsträckning i små byar. SKR säger att äldre här placeras i särskilt boende tidigare än de har behov av. De kanske har behov av mänskligt sällskap? Det behovet finns inte med i SKR:s kalkyler.
SKR inser att mycket av Bräckes problem beror på utflyttning. Ändå finns det inga tankar på hur man kan motverka den trenden. De åtgärder som SKR föreslår blir en del av en nedåtgående spiral.
Det blir något slags ”race till botten” om man nu ska jämföra sig med och inte ha högre ambitionsnivåer än ”jämförbara” kommuner. Lösningen kan inte vara att vi i Bräcke kommun ska klara allt på egen hand. Resultatet blir då skattehöjningar, nedskärningar eller en kombination av de två. Kommunen har redan bland de högsta kommunalskatterna i Sverige.
När staten har dragit åt svångremmen drabbas småkommunerna hårt. I Bräcke finns inte längre polisstation, arbetsförmedling eller försäkringskassa. Dessutom har alla banker stängt sina kontor.
Ska småkommuner som Bräcke klara sig måste det till en ny politik centralt. Det går inte att tro att småkommunerna klarar sig på egen hand. Det går inte heller att tro att marknaden löser alla problem.
Det har sina fördelar att bo i en liten ort, men det är ingen lösning på problemet att alla småkommuner lyfter fram sina fördelar. Det blir lätt en tävling om att dra till sig så många inflyttare som möjligt – om det sker på grannkommunens bekostnad spelar ingen roll.
Det sägs att hela Sverige ska leva. Det är dags för centrala myndigheter att se till att så sker. Eftersom det är jämförelsevis få personer som lever och bor i glesbygderna är det ingen fråga som är någon valvinnare. Men något måste göras innan allt större delar av landet blir av med all service. Det gäller inte bara Bräcke, utan många andra kommuner runt om i landet.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.