av Stefan Lundqvist // Artikel i Offensiv
I förra veckan inleddes en unik rättegång i Stockholms tingsrätt. Inför skranket står den tidigare vd:n för Swedbank, en av Sveriges största banker och en gång i tiden kallad Folkbanken och Sparbanken för vanligt folk. Bankdirektören ifråga, Birgitte Bonnesen, är åtalad för grovt svindleri och för att på förhand ha röjt insiderinformation om SVT:s Uppdrag gransknings (UG) kommande avslöjande, till bankens största ägare. När väl alla andra fick tillgång till avslöjandet om penningtvätt rasade börskursen i Swedbank snabbt med 20 procent, motsvarande 50 miljarder kronor.
Det var SVT:s UG som spräckte Swedbanks harnesk av banksekretess och förnekanden om att banken, liksom tidigare Danske Bank, gjort stora vinster på penningtvätt i sin bankverksamhet i Baltikum. UG alltså, inte den myndighet som är satt att inspektera, genomlysa och nagelfara att svenska banker gör rätt, Finansinspektionen.
Erik Thedéen, generaldirektör för myndigheten, försäkrade tvärtom efter de första misstankarna i september 2018 att svenska banker, likt Danske Bank, inte har den här typen av omfattande utländska konton där miljonsummor från brottslig verksamhet misstänks tvättas rena.
Då, för fyra år sedan, lyckades det svenska banketablissemanget tillsammans med Finansinspektionen stabilisera aktiekurserna med denna typ av försäkringar om att ”svenska banker var annorlunda”. Inte minst Birgitte Bonnesen upprepade i intervjuer att de hade koll. Ständigt leende propsade hon på att banken bara hade inhemska hushåll och företag som kunder.
Men UG hade fått andra uppgifter från en källa med insyn i banken. Utan denna kan banksekretessen ha gjort avslöjandet närmast omöjligt. Nu fick UG tillgång till kontoutdrag på över 1 000 Swedbankkunder med konton i Baltikum, men med sin bas i Brittiska Jungfruöarna, Belize, Ryssland, Kazakstan med flera länder med närmast noll bankinsyn och därför varningsflaggade.
Minst 40 miljarder kronor hade slussats bara mellan 50 misstänkta konton. UG kunde till exempel visa hur drygt 50 konton på Swedbank mottog pengar från bolag inom Danske Bank, med kopplingar till Magnitskijaffären – en av världens mest omskrivna bedrägerier.
På SVT Play kan du se hela Uppdrag gransknings avslöjande i nya sammanfattande avsnittet ”Swedbank och rättegången”.
Efter UG:s avslöjande den 20 februari 2019 fick Birgitte Bonnesen sparken den 28 mars med en överföring av 30 färska miljoner kronor till sitt konto som avskedspresent. Bankens styrelseordförande Lars Idermark avgick och efterträddes i juni av den tidigare socialdemokratiske statsministern (och numera bland annat vapenlobbyist för konsultbyrån JKL) Göran Persson.
Den 19 mars straffade Finansinspektionen Swedbank med ett nära maximalt bötesbelopp på 4 miljarder kronor och en varning för sina peningtvättsaffärer i Baltikum. Så dags!
Vi kan instämma i SVT:s ekonomireporter Johanna Cervenkas påpekande: ”Frågan kvarstår efter Finansinspektionens besked om Swedbank; hur kunde Finansinspektionens missa att banken inte hade någon koll på sina kunder i Estland?”
Ekobrottsmyndigheten gjorde en förundersökning som bland annat innefattade polisförhör med Bonnesen och en gryningsräd på Swedbank. Denna har nu lett till åtalet mot den förra vd:n för banken.
Parallellt utreds Swedbank också av Finansinspektionen i Estland.
UG förvarnar också om att Swedbank kan drabbas mycket hårt av dryga böter från amerikanska finansmyndigheter då UG avslöjat att banken har mörkat att de har kunder kopplade till advokatbyrån Mossac Fonseca och skandalen kring de så kallade ”Panamapapperen”.
Detta kan bli straffet med med de mest drastiska följderna; förutom nya miljardböter riskerar Swedbank nämligen att förlora sin licens att handla med världsvalutan dollar.
Per E Samuelsson, Birgitte Bonnesens advokat, försvar är upplagt på att hon hela tiden gett korrekta svar på de frågor hon har fått utifrån den information hon hade vid tillfället och anklagar UG för att ha klippt och klistrat sina inslag efter sina egna behov.
Rättegången förväntas pågå i 8 veckor och Birgitte Bonnesen ska upp i vittnesbåset den 18 oktober.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.