av Johan Sand, narkos- och intensivvårdssjuksköterska // Artikel i Offensiv
Den 27 december sade Vårdförbundet upp det centrala avtalet HÖK 19 med arbetsgivarorganisationen SKR och den privata motsvarigheten Sobona.
Det uppsagda avtalet gäller till den 31 mars. Förhandlingar om ett nytt huvudavtal har påbörjats. HÖK 19 är ett sifferlöst avtal som säger att ”särskilt yrkesskickliga” ska premieras vid den individuella lönesättningen inom ramen för årligen återkommande lönerevisioner. Det omfattar cirka 77,000 av Vårdförbundets 114,000 medlemmar.
När avtalet ingicks hade Vårdförbundet stora förhoppningar om att det skulle medföra betydande löneökningar till de mest yrkesskickliga medlemmarna. Det talades om 10,000 kr i löneökningar över tre års tid. Det har nu visat sig att det ytterst sällan blivit så stora löneökningar ens till dem som arbetsgivarna bedömt vara ”särskilt yrkesskickliga”, och strax över 2 procent årligen till de flesta av Vårdförbundets medlemmar.
Skälet till att avtalet nu har sagts upp är dock inte främst att löneökningarna blivit mindre än förväntat. Istället har pandemin både blottlagt och förvärrat en redan undermålig arbetsmiljö, där underbemanning medfört en alltför hög arbetsbelastning och en stress som inte är förenlig med att orka fortsätta på samma arbetsplats.
Problemen med dålig arbetsmiljö är påtagliga på många ställen. I början av december anmälde Vårdförbundet hela styrelsen för Skånes universitetssjukhus till Arbetsmiljöverket för bristande arbetsmiljö generellt på sjukhusen i Malmö, Lund, Landskrona, Ystad och Trelleborg. Sjukhusstyrelsen medger att arbetsmiljön brister. Dess ordförande Camilla Mårtensen (L) säger att man hamnat i en ond spiral till följd av pandemin.
Att en pandemi innebär extra höga krav och tung belastning är inte i sig något konstigt, men för att en återgång till mer ordinära förhållanden ska kunna ske krävs en bättre reglering av arbetsmiljön i avtal anser Vårdförbundet.
Vårdförbundets uppsägning innebär ändå en viss politisering av de fackliga kraven.
Avsikten med att säga upp HÖK 19 och ambitionen med ett nytt huvudavtal är enligt Vårdförbundet att reglera arbetsmiljön bättre. Det skulle kunna handla om att avtala ett ”tak” för hur många patienter en sjuksköterska har ansvar för under ett arbetspass – något som har visat sig ha en positiv inverkan på patientsäkerhet, och redan finns reglerat i lag eller avtal i andra länder.
Även om avtalsförhandlingar sker mellan fackförbund och arbetsgivarorganisationer innebär Vårdförbundets uppsägning ändå en viss politisering av de fackliga kraven. För att arbetsmiljön ska förbättras krävs en politisk omprioritering, där fokus inte bara kan ligga på att spara så mycket pengar som möjligt på vård och omsorg.
Att kräva en bättre arbetsmiljö är också ett krav på en annorlunda fördelning av skattepengar och i förlängningen ett brott med nuvarande nyliberalt präglade politiska huvudinriktning vad gäller den offentliga sektorn.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.