– Det låter fruktansvärt. Det är det enda vapen vi har, särskilt i kampen för låglönegrupperna, säger Olof Fryklöv, ordförande för Seko Pendelklubben i Stockholm.
Enligt Fryklöv förbereder också klubbarna inom Seko spårtrafik ett öppet brev till Seko som ska kräva besked om förbundet är villigt att gå ut i konflikt för en låglönesatsning om så krävs i de kommande förhandlingarna.
Tomas Karlsson, vice ordförande för IF Metall vid SSAB i Luleå, hoppas att det är fråga om en semesteranka.
– Att förhandla bort konflikträtten har inget som helst stöd på golvet. Hur ofta är det konflikt? Vi trodde att det skulle bli lite tuffare i vårens avtalsrörelse med en möjlighet till konflikt, men en konflikt är ju redan nästan stört omöjligt enligt industriavtalet. I skarpa lägen måste det finnas en möjlighet att ta till konflikt.
Signalerna i Almedalen tycks dessvärre allvarliga.
”Är det dags för en ny samförståndsanda mellan LO och Svenskt Näringsliv?”, frågar sig en artikel i LO-tidningen sedan flera debattörer under Almedalsveckan uppmanat parterna till diskussioner om viktiga arbetsmarknadsfrågor.
LO:s nya samförstånd
– Jag har sagt till Urban Bäckström att han borde ringa till Wanja lite oftare, citeras förre Metall-ordföranden Göran Johnsson.Samma uppfattning hade den förre ordföranden i Medlingsinstitutet, Anders Lindström.
– Det finns ett antal frågor som LO och Svenskt Näringsliv borde sätta sig ner och diskutera. Det gäller till exempel reglerna för konfliktvarsel och sympatiåtgärder, menade Lindström.
Även Sven-Erik Österberg, s-talesman i arbetsmarknadsfrågor var inne på samma spår och uppmanade arbetsgivarna att sätta sig ner och diskutera med LO i stället för att ”springa till regeringen och få igenom sina förslag lagstiftningsvägen”.
Det var sedan Jan-Peter Duker, vice vd i Svenskt Näringsliv, och LO-basen Wanja Lundby-Wedin först redovisat olika uppfattningar om salladsbaren i Göteborg och Plymouthbröderna i Småland som Wedin sträckte ut handen.
– Vi måste försöka hitta en ny samtalsmodell. Det är vi som parter som ska diskutera och finna lösningar på dom här frågorna, annars riskerar vi få lagstiftning och det är inte bra för någon, sade Wedin.
Enligt Dagens Nyheter har Svenskt Näringsliv länge klagat över att ”facken har ett hopplöst övertag på grund av att varsel som är billiga för facket är förödande för arbetsgivarna”.
– Jag tycker att man måste skala av Svenskt Näringslivs retorik och se var de stora problemen ligger och diskutera dem, säger Wanja Lundby-Wedin.
”Mötas på mitten”
I utbyte vill Wedin diskutera frågor som underlättar inträdet på arbetsmarknaden för till exempel ungdomar och invandrare med till exempel färdigutbildning i företagen. LO vill också ha ett omställningsavtal för sjukskrivna.– Vi och Svenskt Näringsliv har olika ståndpunkter, men vi måste ändå kunna mötas i mitten. Det är det som är styrkan i den svenska modellen och efter den här dagen känns det ändå som om det har skett en rörelse. Nu får vi ta semester och komma igen i höst, säger Wedin till Dagens Nyheter.
Medan Jan-Peter Duker välkomnar att facket erkänner att ”konfliktreglerna måste anpassas”, ställer sig SN-chefen Urban Bäckström något mer skeptisk.
– Vi stänger inte dörren för diskussioner och detta är frågor som gäller fundamentala förändringar. Det är möjligt att de är bättre lämpade för lagstiftning, menar Bäckström och hänvisar till att det också finns fler fack än LO.
Säg ifrån 18 september
Svaghet inbjuder till aggression. Wanja Lundby Wedin har med sitt framträdande i Almedalen gett en ny, allvarlig signal om svaghet från LO-toppen med grönt ljus för nya arbetsgivarkrav på inskränkt strejkrätt. Något som bara kan undergräva fackets styrka på arbetsmarknaden ytterligare.Septemberalliansen, som förbereder en demonstration mot högerpolitiken när riksdagen öppnar den 18 september, måste därmed ta upp ännu en fundamental fråga. Om Septemberalliansen, som samordningsgruppen föreslår, lyckas boka en uppvaktning med LO-ledningen lär budskapet i frågan om konflikträtten bli: inga fler eftergifter; gör 18 september till en massiv protestdag; politisk strejk om regeringen skulle våga tafsa på strejkrätten.
Arne Johansson