av Amer Mohammed Ali // Artikel i Offensiv
300 anställda inom SJ Götalandståg, dotterbolag till SJ, har gått samman och sedan den 1 december sagt nej till frivillig övertid i protest mot det nya schemasystemet. SJ har både gett rätt i sak till de anställda som protesterar och börjat backa. Men det krävs fortsatt press mot arbetsgivaren och förberedelse till upptrappning av motståndet om eller när SJ inte backar.
SJ gick i november ut och angav att de har bytt planeringssystem, vilket resulterat i att många avgångar har blivit inställda. Anledningen till detta är att den inplanerade tågtrafiken och personalscheman inte blir rätt synkade och det uppstår situationer där det inte finns tillräckligt med personal för att tågen ska gå.
LO-tidningen Arbetet skrev den 19 november om hur det nya systemet har drabbat personalen med såväl tuffa arbetspass allt för nära inpå varandra till att personalens hotellrum bokas av och tågvärdar schemaläggs som lokförare. Det har enligt Arbetet resulterat i att många säger upp sig. Det är förståeligt att många väljer att säga upp sig på grund av dessa arbetsmiljöproblem, men anställda inom SJ Götalandståg tog beslut om att gemensamt protestera mot arbetsmiljöproblemen.
Arbetet, som både träffat en del av personalen som drabbas och protesterar och fått ta del av flygbladet som har cirkulerat, rapporterade den 8 december om hur 300 anställda från den 1 december i två veckor säger nej till frivillig övertid, det vill säga att om arbetsgivaren har brist på personal ska den då istället beordra övertid.
De fyra kraven är långt ifrån orimliga. Ett av kraven handlar om den semestervecka som anställda får i kompensation för att jobba röda dagar, där arbetsgivaren har velat ta bort veckan och lägga dagarna utspritt. Det har arbetsgivaren redan backat på.
De andra kraven handlar dels om att det ska finnas anpassade scheman för föräldrar och deltidssjuka, något som systemet tydligen inte tar hänsyn till, dels att ingen ska tvingas få sitt schema veckovis. Det sista kravet är att arbetsgivaren ska be om ursäkt för det nya systemet.
En av lokförarna som Arbetet har pratat med går också in på frågan om de deltidsanställda, där uppmaningen är att de ska tacka nej till mertid även om det skulle bli märkbart i plånboken.
– Men nu när folk inte vill jobba mertid står de utan personal. Uppenbarligen går det. Vi menar att de mycket väl har kunnat göra heltidstjänster, men de vill inte för att behålla flexibiliteten, berättar lokföraren till Arbetet.
Det här är viktiga frågor och det är bra att anställda går samman och tar kamp mot problemen på jobbet. Gemensamt har tågpersonalen i Sverige kämpat och strejkat vid ett flertal tillfällen de senaste åren, inte minst strejken mot Veolias försök att sparka anställda efter upphandling av tågtrafik i Skåne och försvarskampanjen för den förtroendevalda Ola Brunnström som skulle sparkas av Arriva som kör Pågatågen. Där Arriva tvingades backa helt.
Om det är någon arbetare som tror att det inte går att få igenom förändringar eller försvara jobb och arbetsmiljö räcker det med att titta på tågpersonalens kamp och att de faktiskt har vunnit.
Stora möten mellan arbetskamrater behöver hållas på varje ort som drabbas av det nya systemet och där alla kan delta och gemensamt agera. Det behövs också att facket går med på tåget, så att säga.
Fackliga möten behöver hållas där medlemmarna beslutar om vad nästa steg är för att pressa SJ. Kraven som de anställda har ställt är viktiga, men citatet från lokföraren i Arbetet visar på en djup problematik där de anställda inte får rätt till heltid om de vill.
Facket måste ta strid för det, men även arbetares rätt till inflytande bland annat gällande schemat, vilket kräver en större personaltäthet.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.