av Stefan Lundqvist // Artikel i Offensiv
Tiger King: Mord, Förödelse och Galenskap titulerar Netflix sin största succé någonsin. Var verkligen detta underhållning jag skulle lägga ned någon tid på i coronatid? Netflix tyckte helt klart det. ”You’ve never seen anything like it. Big Cats, Rivalry, Murderplots and Mayhem!” Textinramning av en stor bild på en cowboy/storviltsjägare i blonderad hockeyfrilla utrustad med gevär och en Shere Kahns tassar på ryggen. En Big Cat? Jag lovar!
Okej, jag kan kolla upp det första avsnittet men inte sju tänkte jag… Nu har jag, eh, sett hela serien inklusive extraavsnittets välbehövliga eftersnack och tja, vad ska man säga?
Så många trådar! Var ska man börja? Bakgrunden, Joseph Allen Schreibvogel, senare Joe Exotic, född 1963, växer upp i Kansas och Texas tillsammans med föräldrar och en yngre bror. Som femåring blir han utsatt för en våldtäkt. I Eastvale, Texas får han jobb inom polisen och avancerar märkligt snabbt till polischef enbart 19 år gammal.
Engagemanget inom polisen blir dock kortvarigt då han i förtvivlan kraschar en polisbil sedan en kusin avslöjat för hans föräldrar att deras son är bög. Joseph skadar sig allvarligt och det är under en lång rehabtid i Florida som hans intresse för exotiska djur föds. Han återvänder till Arlington, Texas och driver i tio år en djuraffär med sin bror Garold.
År 1997 kommer Joseph i onåd med myndigheterna för gayaktivism sedan han bland annat dekorerat staden med stjärnbaneret i hbtq+-rörelsens regnbågsfärger. Samma år dör Garold i en trafikolycka. Joseph säljer sin djuraffär och köper tillsammans med sina föräldrar ett stycke mark i Oklahoma. Där bygger han upp en djurpark som två år senare invigs som Garold Wayne Exotic Animal Park (G.W. Zoo), idag Greater Wynnewood Exotic Animal Park.
Joseph driver djurparken i tjugo år under alias Joe Exotic. Han utvecklar alltmer en ”grandios” personlighet som vill synas och bli kändis. Han säger sig vara den som har flest tigrar, uppemot 200, och vara kungen på att hantera dem – ”The Tiger king”.
Egot växer med hjälp av de miljontals dollar han tjänar på den kommers och exploatering han utsätter människor och djur för. Han använder tigrarna som avelsdjur och säljer ungarna dyrt till djurparker och privatpersoner runt om i USA. Barnfamiljer på utflykt till G.W. Zoo erbjuds att mot extra betalning kela och fotograferas tillsammans med tigerungarna. Joe Exotic syns njuta i strålkastarljuset när han skrävlande visar upp sig i sin mixade utstyrsel som beväpnad Tiger King-cowboy. Men det räcker inte. Mycket vill ha mer!
Tv-journalisten Rick Kirkham har både ett rykte som erkänd yrkesman, men också med ett tidigare kokain- och crackmissbruk i sin ryggsäck. Han får jobbet att överföra Joe Exotics podcast även till tv-mediet. Rick sänder en dagbok över vad som händer på G.W. Zoo med Joe Exotic i huvudrollen.
Samtidigt intervjuar han också personal och planerar för en egen dokumentärfilm. Men Joe vill stå i centrum och det kommer till en konflikt som följs av att djurparkens tv-station brinner ned och Rick Kirkham flyr fältet.
Formatet plockas då upp av Eric Goode, en man med mycket på sitt cv. Konstnär i samarbete med Andy Warhol på 1960-talet, entreprenör, skapare av klubb- och hotellkoncept, men också beskyddare av utrotningshotade djur och dokumentärfilmare.
Han och Rebecca Chaiklin skriver ett manus som tas upp, finansieras och produceras av Netflix och resten är historia, tv-serien Tiger King.
Serien berättar i sex plus ett avsnitt historien om rivaliteten mellan privata djurparksägare i USA med fanatisk fascination för stora kattdjur – i synnerhet tigrar. Det finns idag fler tigrar i burar i USA än vad som finns i fritt tillstånd i världen. Tv-dramatiken byggs upp kring excentriska djurparksägaren, narcissisten, polygamisten Joe Exotic – gift med tre olika män – och hans kampanj mot Carol Baskin.
Baskin betecknar sig som djurrättskämpe och en befriare av tigrar, samtidigt som hon också äger en kommersiell djurpark med tigrar i bur. Motsägelsefullt? Hennes ”Big Cats Rescue” försvarar sig med att dessa ”befriade tigrar” idag inte skulle klara av att släppas ut i naturlig tigermiljö.
Carol och hennes man tycks också vara nöjda dollarmiljonärer med denna omständighet. Hennes berättigade kritik mot förhållandena i G.W. Zoo driver den koleriske och lynnige Joe Exotic till vansinne. Han häver ur sig en massa grova hot och hat mot Baskin i varje avsnitt och visar video där han fiktivt skjuter huvudet av henne. Han anklagar även henne för att ha mördat sin förre man och matat sina tigrar med kvarlevorna. Även detta illustrerar Exotic i en video.
Jag drar paralleller till den lika narcissistiske Trumps mässande av ”Lock her up” i sin kampanj mot Hillary Clinton.
Serien inramas av denna huvudhandling, men innehåller så mycket mer av trash i en sörja av utnyttjande av djur och människor. I ett konkurrerande tigerzoo som drivs av Baghavan Antle utnyttjas unga djurintresserade kvinnor som vill få åtråvärda arbetsuppgifter sexuellt då det förutsätts att ligga med Antle för att få jobba med tigrarna.
Joe Exotic i sin tur rekryterar en del av sin personal från fängelser. Människor som har avtjänat sina straff, men har svårt att få ett arbete, hamnar i stort beroendeförhållande till Joe Exotic, som hunsar och kör med dem. Några regler för arbetstider och arbetsmiljö verkar inte finnas.
Tigrarna utfodras med utgångna köttprodukter från Walmarts i transporter från vilka även den fattiga delen av personalen fyller dagens matlåda.
Tiger King visar upp ett Trumpland i miniatyr, en freakshow där vilda djur och fattiga människor utnyttjas. Galet så att det blir till en tragikomisk voyeurunderhållning. Värt att se? Tja, ”gapa av förvåning och skaka på huvudet”-faktorn är stor och du kan hänga med och kommentera i snacket på skolan eller jobbet.
Temat för det hela är burar. Personalen kom från sina fängelseburar till en annan typ av bur. Tigrarna tvingas leva hela sina tjugoåriga liv i burar. Joe Exotic dömdes för djurplågeri och mordkomplott och straffet blev 22 år i buren.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.