av Marcus Kollbrunner // Artikel i Offensiv
Tiotusentals gick i söndags (den 7 juni) ut på gatorna i Brasilien i tiotals städer, mitt under pandemins värsta period, för att bemöta de tre plågor som hemsöker Brasilien just nu: pandemin, den alltmer reaktionära Bolsonaroregimen och de skriande sociala klyftorna och rasismen.
Många fler skulle ha deltagit, om det inte vore för rädslan över pandemin, där antalet nya fall och dödsoffer fortsätter att stiga. Brasilien har nu drygt 700 000 bekräftade fall, näst flest i världen, och är på god väg att nå över 40 000 döda i veckan och gå om Storbritannien, nuvarande tvåa i denna dystra liga.
Men kombinationen av en allt högre reaktionär ton från Bolsonaro och nya fall av rasistiska mord, tillsammans med inspirationen från protesterna i USA efter mordet på George Floyd, gjorde att många ändå valde risken att smittas snarare än att stanna hemma.
Bolsonaro blir allt mer isolerad och tappar stöd i mätningarna. I flera olika mätningar har andelen som anser att hans regering är ”bra” eller ”utmärkt” fallit till mellan 25 och 33 procent, medan mellan 43 och 50 procent anser att den är ”dålig” eller ”sämst”.
I denna situation försöker Bolsonaro spela två helt olika spel samtidigt. Å ena sidan försöker han stärka sin position i kongressen genom att köpa stöd inom det största partiblocket av högerpartierna, ”stora centern”. För att garantera stödet delas viktiga chefsposter inom den offentliga sektorn ut till olika korrupta politiker. De är ute efter positioner som kontrollerar stora budgetar, vilket förutom inflytande ger möjlighet till korrupta affärer.
En av Bolsonaros valfrågor var just att fördömande av korruption och röstköp, men han behöver detta stöd för att kunna blockera eventuella försök att ställa honom inför riksrätt (det finns över 30 olika begäran om riksrätt mot honom).
Det handlar om genomkorrupta politiker. En av partiledarna som artikulerar närmandet har redan fått nya korruptionsanklagelser mot sig i dagarna och riskerar fängelse. En politiker som utsetts att leda en regional offentlig investeringsbank fick också avgå redan efter en dag på grund av korruptionsanklagelser!
Men den andra sidan av spelet från Bolsonaro är att hetsa upp sin reaktionära bas av fanatiker, som demonstrerar varje vecka med krav på att stänga kongressen och högsta domstolen, och för en militärintervention. Han har inte kraft att ge sig in på ett bonapartistiskt äventyr i nuläget, men jobbar på att skapa en stämning av att man är ute efter att göra en kupp mot honom och att han måste försvaras mot den ”korrupta eliten”, som han själv gynnar dagligen.
Han är dock inte en person som ger sig utan kamp; om han ställs mot väggen kommer han att försöka något. Den stora osäkerhetsfaktorn är hur militären, där han har ett visst stöd, skulle ställa sig i ett sådant läge.
En annan orsak till demonstrationerna är reaktionen mot flera rasistiska mord från militärpolisen, främst i Rio de Janeiro (även om antalet dödade av polisen i São Paulo också har ökat under pandemin). Ett särskilt uppmärksammat fall var mordet på 14-årige João Pedro, som dödades när militärpolisen stormade in i ett hus där det bara fanns barn och sköt drygt 70 skott, varav ett dödade pojken. I ett annat fall dödades en 19-årig man när han delade ut mat i en favela.
En domare i högsta domstolen har nu utfärdat en order som förbjuder polisen i Rio de Janeiro från att göra sådana operationer i favelorna under pandemin.
Samtidigt fortsätter krisen att fördjupas. Världsbankens prognos pekar på ett BNB-fall på 8 procent i år. 8,6 miljoner har förlorat sina jobb. Majoriteten är informella jobb, som inte syns i statistiken över arbetslösa. Ojämlikheten stiger också.
Under första kvartalet i år, innan pandemin ens börjat få full effekt, förlorade landets fattigaste hälft 6,3 procent av sina inkomster, medan den rikaste tiondelen ökade sina inkomster med 0,8 procent.
De styrandes politik gentemot pandemin fortsätter att vara kaotisk. I olika delstater och städer pressas de som styr att öppna upp ekonomin, vilket har lett till ett ökat antal fall på flera håll. I Rio de Janeiro har bara ett av de sju tillfälliga sjukhusen som delstatsregeringen beställt för flera månader sedan av ett privat företag till priset av två miljarder kronor kommit i bruk, men bara delvis. Delstatsguvernören, som valdes genom att kopplas till Bolsonaro, men sedan bröt med honom, anklagas nu för korruption.
Men värst är förstås Bolsonaros federala regering, som fortsätter att säga att pandemin är överdriven och att alla borde jobba. Landet är utan sjukvårdsminister sedan den 15 maj, då den andre ministern avgick på kort tid. Ministeriet leds nu tillfälligt av en militär.
Regeringen har sedan några dagar tillbaka slutat att ange totalsiffran för antalet smittade och dödsfall, och anger nu bara den senaste dagssiffran. I söndags angavs två olika siffror för antalet döda, 500 och 1 300!
Regeringen säger att de ska byta metod för att beräkna antalet dödsfall. Istället för att ange summan av antalet som inrapporterats under en viss dag, oavsett dödsdag, vill de ange per dag då dödsfallet ägde rum. Det skulle innebära att man behöver räkna om allt. Regeringen är nu under hård press då det är tydligt att de vill dölja den verkliga omfattningen av pandemin.
Han som skulle ansvara för denna manöver är en miljardär, Carlos Wizard (!), som angav att siffrorna som publicerats hittills är ”fantasier”, att de lokala regeringarna överdriver för att få mer bidrag. Men den verkliga situationen är den motsatta. Över hela landet anges alltför låga siffror, då många begravs utan att testas. Det syns tydligt i den stora ökningen av dödsfall som registreras som ”andningsproblem”. Wizard, som inte ens hade tillträtt officiellt, gav upp posten efter protester.
Det finns en strid om vilken riktning som kampen ska ta. Den traditionella högern försöker dra nytta av en situation där stora gatuprotester inte är möjliga och där många med rätta räds den auktoritäre Bolsonaro. I ett läge där protester redan började i mindre skala ett par veckor innan, med slagord som ”antifascism” och ”för demokrati”, började det dyka upp flera förslag till ett ”manifest”, med en hel del kända figurer, för att samla ”alla, höger som vänster” till försvar av ”demokrati”, utan att resa krav mot de attacker som drabbar vanligt folk, mer resurser till vården eller ens krav på Bolsonaros avgång.
Demonstrationerna denna söndag var ett bra svar. Först för att de tydligt var långt större än Bolsonaroanhängarnas demonstrationer. Men också för att det var demonstrationer som gick emot Bolsonaro, samt tog upp frågan om rasism och andra attacker.
Utan tvekan är den främsta uppgiften nu att få bort Bolsonaro, men det kommer bara att vara möjligt att bygga en rörelse som kan fälla honom om den tar upp alla attacker mot arbetare och fattiga genom att gå emot den nyliberala politiken.
Det handlar inte om att gå tillbaka till det ”normala”, som för majoriteten innebär fortsatt fattigdom, rasism och förtryck, utan för verklig förändring. En ny kämpande socialistisk arbetarrörelse kan byggas i denna kamp.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.