Transports ordförande Lars Lindgren kallar avtalet en stor framgång. Arbetsgivarna kan nu inte längre ta in bemanningsföretag hur de vill, detta måste förhandlas och det lokala facket har insyn.
Transport hade krävt att frågan först måste gå till tidigare uppsagda arbetare om anställning innan bemanningsföretag får anlitas.
Transport fick en lösning som går längre än Byggnads – där hamnade frågan om huvudentreprenörens kontroll av underentreprenörerna i en arbetsgrupp. För Transports del liknar kravet på förhandlingar om bemanning det som Handels kämpade till sig förra året: att det blir krångligare för arbetsgivarna, men inget stopp.
När det gäller lönerna hade Transport krävt 860 kronor i ett ettårigt avtal, men fick i linje med andra fack 1 827 kronor på tre år.
Under den korta strejken var Offensiv utanför DHL i Västberga i Stockholm. Där träffade vi bland annat Dragan, terminalarbetare.
Han berättade att det är ett problem med de inhyrda. Vissa jobbar jämt, detta skruvar upp arbetstempot och splittrar arbetsgruppen. Uppslutningen i den korta strejken på DHL Freight i Västberga var bra. Det är bara 15 terminalarbetare i varje team och alla, förutom några oorganiserade, deltog i strejken.
Den 26 april slöt Transport och BA även avtal för miljöarbetarna.
Avtalet låg i linje med det avtal som undertecknats efter en timmes strejk.
Bevakningsavtalet är fortfarande under förhandling och Transport har varslat om strejk till den 14 maj, om inget avtal är slutet innan dess.
Elin Gauffin