Trump 2.0 kastar världen in i en perfekt storm

Foto: Flickr Charles Hutchins.

Trumpadministrationens nya tullar har sänt chockvågor världen över. Det upptrappade globala handelskriget har åtföljts av historiska börsras, dollar- och råvaruprisfall och världsekonomin är nu inne på en väg som kan leda över stupet. Bakom handelskriget finns kapitalismens kris och skärpta imperialistiska maktstrider, särskilt mellan USA-imperialismen och den kinesiska imperialismen.   

Av Per Olsson // Artikel i Offensiv

”Den största förändring som ägt rum inom världshandeln på 100 år”, kommenterade brittiska BBC efter att USA:s president Donald Trump den 2 april aviserat att en rad nya tullar skulle införas med början i 10-procentiga ”bastullar” på alla varor som importeras till USA från den 5 april följt av strafftullar, som Trump benämner som ”ömsesidiga tullar” mot 60 länder och territorier, varav ett är obebott, från den 9 april. Enligt Trump är tullarna ”starten på en ny guldålder”. Men tullarna betyder nya pålagor på världens arbetare och fattiga samt påskyndar och förstärker krisutvecklingen i USA och globalt. 

Den omedelbara följden av Trumps tullplan blev att världen kastades in i en perfekt storm och den 7 april hävdade Larry Fink, som är chefen för världens största fondförvaltare, Blackrock, att ”troligtvis är USA i en recession just nu”.  

När detta skrivs den 8 april är det ännu oklart om tullplanerna genomförs fullt ut. Men även om delar pausas och Trumpadministrationens utpressning ger utdelning i form av uppgörelser som USA-imperialismen anser vara fördelaktiga förblir tullar och andra protektionistiska åtgärder allt tyngre vapen i de fortsatt eskalerande imperialistiska maktstriderna. 

De sammantagna effekter av Trump 2.0:s nya tullar, om de införs fullt ut, innebär att USA:s tullar blir högre än under 1930-talets depression, då världshandeln krympte med 65 procent.   

Totalt beräknas de nya tullarna, som är en extra skatt eller avgift på importerade varor, och de prishöjningar som följer kosta 3 800 dollar (cirka 38 000 kronor) per amerikanskt hushåll. 

Trumps tullplan har udden mot USA-imperialismens huvudrival på världsarenan – den kinesiska imperialismen – men slår också hårt mot allierade, som Japan och EU-länderna, samt länder i Sydostasien. ”Genom att införa höga tullar på andra länder i Sydostasien, inklusive Kambodja, Vietnam och Laos, har man ‘smällt igen dörren’ för hur Kina omorganiserade sina leveranskedjor för att komma runt de tullar som infördes mot Peking under Trumps första mandatperiod. Fem asiatiska nationer är bland de 10 länder och territorier som drabbas av de högsta tullarna” (BBC den 3 april). 

Att ytterligare tullar – på 34 procent – ska läggas på varor som importeras från Kina betyder att de totala tullarna mot Kina kommer att ligga på runt 60 procent. Enligt den brittiska tidskriften Economist i november förra året skulle tullar på den nivån betyda att Kinas export till USA kollapsar – faller med så mycket som 85 procent.

Den kinesiska regimen, som inte anser sig ha råd att framstå som svag gentemot USA-imperialismen, har svarat med tullar på 34 procent på all import från USA från den 10 april, vilket Trump besvarat med hot om ytterligare tullhöjningar på 50 procent mot Kina. 

Även EU och andra enskilda länder har aviserat att man kommer att svara Trumps tullar med motåtgärder.  

Det kan heller inte uteslutas att motåtgärderna, förutom tullar och andra avgifter, också inkluderar åtgärder som sänker värdet på den egna valutan för att om möjligt hålla exporten uppe i det priskrig som handelskriget skapar. Konkurrerande devalveringar var ett återkommande inslag i det handelskrig som rasade i början av 1930-talet. Allt detta i sin tur ökar risken för en utveckling bortom kontroll och en kris som bara kan jämföras med 1930-talets depression.  

De tullar som riktas mot Kambodja, Bangladesh, Thailand och Lesotho riskerar att knäcka dessa fattiga och extremt exportberoende länder.  

Inför hotet om ökade tullar, som funnits från dag ett av Trump 2.0, har en rad regimer lovat att öka sin import från USA och/eller att genomföra investeringar. Tidigare i år lovade exempelvis regeringarna i Japan och Sydkorea att köpa ”rekordstora” mängder av gas från USA samt investera i amerikanska gasprojekt. Men de tullar som ska införas mot Sydkorea och Japan är högre än de 20-procentiga tullar som Trump vill införa mot EU från den 9 april. 

USA-imperialismen försöker hålla resten av världen som gisslan, sätta på ransonering, cementerar det geopolitiska skifte som har skett under Trump 2.0. Men Trump överskattar USA-imperialismens styrka. 

Det är två krisande imperialistiska stormakter som slåss om världsherraväldet. Men under de senaste åren har den kinesiska imperialismen försvagats i en snabbare takt än den amerikanska. Den trenden kan dock vända som en följd av USA-imperialismens hybris, råa imperialism och nykolonialism – att lägga beslag på Grönland, Panamakanalen, göra Kanada till den femtioförsta delstaten och ta över Gaza – samt alla de övriga strider som Trump 2.0 startat. 

Trumps tullar mot EU och därmed Sverige skulle minska den svenska exporten till USA, som är den svenska kapitalismens tredje största exportmarknad, med 16 procent. Tullarna skulle slå särskilt hårt mot fordonsindustrin, enligt en rapport från Kommerskollegium. I samma rapport förutser man att tullarna – 60 procent mot Kina och 20 procent mot EU – kommer att drabba den amerikanska kapitalismen hårdast. Importen förväntas minska med 10 procent och exporten med 14 procent. Eftersom de amerikanska industrier som tullarna främst påstås skydda är särskilt beroende av insatsvaror från utlandet. En bil som tillverkas, sätts samman, i USA består exempelvis till 40 procent av komponenter från andra länder.   

Enligt Trump ska tullarna ge både jobb och inkomster. Men ”faktum är att vi inte bara redan ser börsnedgångar, vi ser också uppsägningar inom den amerikanska tillverkningsindustrin från Cleveland-Cliffs [stålbolag], Stellantis [fordonstillverkare] och Whirlpool [vitvaror], alla förmodligen på grund av högre insatskostnader till följd av tullar och minskad efterfrågan i USA”, skriver tankesmedjan Center for Strategic and International Studies (CSIS) i en analys den 3 april. 

Socialister som vill avskaffa kapitalismen är varken för så kallad frihandel eller tullar, som båda är medel för utsugning och plundring. En rättvis handel förutsätter att massorna kastar av sig imperialismens och nykolonialismens ok. Bara arbetarklassen kan riva ned de nationella barriärer och murar som står i vägen för en värld i fred och frihet.  

Alternativet till Trump är inte ett allt mer militariserat Fort Europa eller nationell samling, som Vänsterpartiets ledning hävdar – utan arbetarklassens och de fattigas internationella organisering och kamp. Uppgiften är därför att bygga kampen både mot nationalism, militarism och imperialism på hemmaplan och globalt, inte att sluta upp bakom den egna kapitalistklassen, EU och den europeiska imperialismen. 

 • Bygg kampen mot imperialism, krig och världens alla trumpister. Gå med i Socialistiskt Alternativ och International Socialist Alternative (ISA).

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!