av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv
”Säkerhet och trygghet i tunnelbanan ska gå först! Vi som arbetar inom Tunnelbanan vill fortsätta arbeta med service, säkerhet och trygghet. Släng förslaget i papperskorgen”, manade Seko Tunnelbanan klubb 111 vid sin protest när Trafiknämndens möttes i tisdags för att ta ställning till förslaget om att spärrarna i tunnelbanan ska avbemannas. De som jobbar där ska istället stå ute i spärrlinjen samt även sälja andra saker än biljetter.
Det blev även den blågröna högermajoritetens beslut.
Styrelsen för Seko Tunnelbanan, Klubb 111, skrev dagarna innan protesten i ett pressmeddelande:
”Vi protesterar kraftigt mot Region Stockholm förslag om att låta de som idag jobbar i servicediskarna stå ute i spärrlinjen istället för att sitta i servicedisken och att man ska utöka försäljningen från ren biljettförsäljning till annan försäljning.
Vi anser att Region Stockholm bara tänker på att maximera sin vinst och inte prioriterar de frågor som personalen inom tunnelbanan arbetar med, som säkerhet i stationerna, service till trafikanter och hjälpa grupper som rörelsehindrade att röra sig i trafiken.
Vi som arbetar inom tunnelbanan är experter på vårt arbete. Lyssna på oss och underminera inte vårt arbete, det vill säga att ge service, ge ökat trygghet och säkerhet inom tunnelbanan. Vi anser att förslaget ska dras tillbaka omgående!”
RS Stockholm och Offensiv fanns på plats på demonstrationen i tisdags.
Carmen och Roxana:
– Vi arbetare i tunnelbanan är stolta. Det är ju vi som får Stockholm att rulla. Politiker och tjänstemän som berömmer det här åker nog inte så mycket tunnelbana.
– Vi tycker att det här är katastrof. Tänk er själva att gå omkring på perrongen mitt i natten. Det är ett väldigt ensamt jobb. Ska vi konkurrera med Pressbyrån? Det är tveksamt om de som inte betalar för biljetten kommer att betala för bullen.
Viktor Risling, Styrelsen Seko Stockholm:
– Det här är ett förslag som kommer direkt från MTR. Det har de velat ha länge. Tidigare säkerhetsdirektören på MTR, David Lagerholm, har gått direkt från företaget till att bli vd för SL.
Anette Bergström:
– De tycker det blir snyggare utan kurerna och tror att det blir billigare. Men det blir dyrare. De måste ju anställa fler väktare. Vi blir ju hotade redan idag.
– Jag har jobbat i tunnelbanan sedan 1991. Det har helt klart blivit stökigare.
Edgardo Luan Rivera, vice ordförande klubb 111:
– Det här är skit. De vill förändra vårt sätt att jobba, vilket är en kollektiv avtalsfråga. Det handlar också om arbetsmiljö. Stationsvärden ska stå för information och trygghet. Vi vet inte vad vi ska sälja.
– Det berör 800-1 000 tjänster. Vi organiserar 1 500. SL har uppmanat stockholmare att inte åka med kollektivtrafiken. Företagen blöder. Nu försöker de spara på alla sätt.
– Det här är ytterligare ett sätt att minska säkerheten. Som när de inte tog in tätare turer under corona så att trängseln blev problem. Som när de inte har gett vår personal tillräcklig skyddsutrustning. Vi har personal som blivit smittade på jobbet och hamnat på sjukhus.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.