av Arne Johansson // Artikel i Offensiv
Gräsrotsjournalister från Nyhetsbyrån Järva har i flera artiklar belyst hur polisens tuffare framfart kan skapa fler problem än de löser. Detsamma gäller den oro som skapas av hänsynslös och respektlös stadsplanering.
Senaste exemplet på upprörda reaktioner mot polisens metoder kom efter en razzia mot gäster i Tensta konsthall för en dryg vecka sedan, då totalt åtta beväpnade poliser med två hundar kroppsvisiterade flera av besökarna i konsthallens kafé.
– De tryckte upp mig mot väggen och tvingade av mig kläderna, citeras Mustafa Zatara.
Även de anställda i konsthallen har reagerat starkt.
– Jag skakade i hela kroppen, jag klarar inte att se folk i uniform. Och hundar skrämmer mig, säger Emma Berhane, som arbetar i kafét.
– Man måste bygga broar mellan generationerna och mellan polisen och ungdomarna, annars blir de jagade som djur, lägger hon till.
En annan kvinna med tre vuxna barn som kritiserar razzian har själv blivit stoppad tidigare när hon kom i bilen tillsammans med sin son.
– De frågade mycket aggressivt vart vi skulle. Vi skulle hem, vi bor här, sade jag.
Det finns allt fler exempel på hur grupper av ungdomar på detta sätt utsätts för kränkande visitationer.
En annan händelse som väckt upprörda känslor är att Benjamin Dousa, moderat ordförande i Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd, plötsligt meddelade att både ungdomsgården Reactor i Husby och Ungdomens hus i Rinkeby ska stängas. Utspelet är det sista innan utan att det beslutats i stadsdelsnämnden. Utspelet är Dousas sista innan han avgår och i stället tillträder som chef för den nyliberala tankesmedjan Timbro.
– Det blev ohållbart. Det har varit kriminella som rört sig i och i anslutning till lokalerna, det har förekommit narkotikaförsäljning. Polisen har dessutom riktat skarp kritik mot verksamheterna, påstår Dousa och hävdar att ny verksamhet i en annan form ska inledas till våren.
Andra hävdar att han därmed gör en alltför stor affär av några enskilda incidenter och smutskastar engagerade anställda.
Kommunals förhandlingsansvariga i Rinkeby-Kista Riitta Eddib har gått i taket. ”Istället för att låta den demokratiska processen i stadsdelsnämnden ha sin gång, väljer du att gå ut i media och svartmålar stadsdelens anställda. Du hänvisar till en utredning som har undanhållits från personalens fackliga representanter och stadsdelens politiker….Du har meddelat att personalen ska omplaceras eller avslutas med hänvisning till påstådda brister, utan att ge personalen möjlighet att bemöta vad som påstås i en utredning de inte haft tillgång till.”
I Spånga-Tensta har den moderatledda nämnden trots oppositionens protester lagt ut alla fyra kommunala ungdomsgårdar på en upphandling, som innebär att Rädda barnen ska ta över verksamheten. Om och hur moderaterna tänker sig att de två ungdomsgårdarna i Husby och Rinkeby istället ska drivas har ännu inget sagts.
Självklart ska det finnas nolltolerans mot droger på ungdomsgårdar. Men om det faktum att unga som polisen misstänker för drogförsäljning rör sig i anslutning till olika lokaler ska motivera en stängning är det svårt att se vilka verksamheter var som helst i Stockholm som alls ska kunna hållas öppna.
Idag är det repressiva tongångar som helt dominerar, som i det 34-punktsprogram som regeringen och dess stödpartiet lade fram förra hösten, och de många bud om skärpta insatser med polis och väktare som duggat tätt sedan dess.
När “tryggheten” för ett par år sedan var på tapeten i samband med Svenska bostäders förnyelse av Husby Centrum, bidrog en märkligt vinklad kritik mot att fler män än kvinnor brukade fika på Yas café till att kafét tvingades att flytta från torget närmast tunnelbanan till det så kallade restaurangtorget, där betydligt färre gäster fick plats både inne och ute. Att Yas café, som länge har varit en viktig social och progressiv pärla i stadsdelen, nu på grund av både färra kafégäster och kraftigt höjda lokalhyrorna flyttar till dubbelt så stora och hälften så dyra lokaler i Sollentuna är ett stort bakslag för Husby.
Att stänga ned i stället för att satsa rejält på en utveckling av de kommunala ungdomsgårdarna och ortens sociala liv är minst sagt kontraproduktivt. Särskilt i en tid som nu när coronapandemin inte bara har krävt mångdubbelt fler dödsoffer än genomsnittligt i förorter som Järvas utan också betyder en drastiskt ökad arbetslöshet hos många av ortens unga (och även äldre) som har haft otrygga jobb i drabbade näringar. ■
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.