Trygghetslarm utan trygghet?

av RS Luleå

När äldre larmar kan det dröja timmar innan någon kommer (foto: Public domain).

Luleå kommun erbjuder trygghetslarm till äldre och andra som känner sig otrygga. Enligt kommunen ska hjälp komma inom 45 min från larm, men nu kommer signaler om att det kan dröja mycket längre. Offensiv har pratat med hemtjänstpersonal som av oro över sin egen arbetssituation och av hänsyn till patientsekretess valt att vara anonyma.

Endast åtta personer jobbar med att åka ut på larm, och de har även andra arbetsuppgifter. Larmen tas emot av en larmcentral söderut i landet som ska avgöra larmhanteringen.

Enligt rutinerna ska larmpersonalen åka ut om inte ordinarie hemtjänstpersonal har ett schemalagt besök inom 30 minuter. Men enligt hemtjänstpersonal innebär den låga bemanningen på trygghetslarmet att de alltför ofta inte hinner till larm i tid.

Vid ett tillfälle larmade en person och fick svaret att ”hemtjänsten kommer snart”. Då var det två timmar kvar till det bokade besöket – och det larmet var av mer allvarlig karaktär. Vid larm om toalettbesök har den som larmat fått svar från larmcentralen att trygghetslarmet inte kommer eller att detta ”är hemtjänstens jobb”. 

– Hur tryggt är det att inte få gå på toaletten när man behöver? säger en som jobbar i hemtjänsten.

– Till exempel ska ”tysta larm” (där larmcentralen inte får kontakt med den som larmat) och palliativa patienter vara prioriterade. Ändå vet jag att palliativa fått vänta i två timmar. 

– Det är även så att de som jobbar med trygghetslarm inte har all den utbildning som krävs. Gäller det till exempel sondmatning måste hemtjänstpersonalen åka ut ändå, fast de egentligen inte har tid. Det här är en stor källa till stress. Det är inte vårt jobb att åka på larm utöver vanliga schemat, men samtidigt vet vi att om inte vi gör det så kommer ingen.

– Som namnet säger ska detta ge trygghet till de som har larm. Som det är idag funkar det inte riktigt så, säger en annan som jobbar i hemtjänsten. 

– Rättvisepartiet Socialisterna kommer att ta upp den här frågan i Socialnämnden och kräva en redovisning exakt hur det ser ut. Är det så att personalen på trygghetslarmet inte hinner med måste fler personal anställas, annars blir det en falsk trygghet, säger Jonas Brännberg, ledamot i Socialnämnden för Rättvisepartiet Socialisterna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!