Av Mattias Bernhardsson // Artikel i Offensiv
För två år sen tillträdde den blåbruna regeringen (M, KD och L i ett stramt koppel av SD). Resultatet: Än mer ökade klyftor, välfärdskris, barnfattigdom och levnadskostnadskris – samtidigt en oemotsvarad militär upprustning, uppiskad rasism och jakt på flyktingar. Pengarna prioriteras till fängelser, flyg och vapen – men mjölkkornas rätt till grönbete på sommaren ifrågasätts. Här är de blåbrunas bedrifter i korthet, som visar att två år är nog.
Förvärrad levnadskostnadskris
• Den blåbruna regeringens åtstramningspolitik och fortsatta räntehöjningar eldade på levnadskostnadskrisen – men berikade bankerna. Till skillnad från de flesta andra EU-länder fick hushållen i Sverige ingen som helst kompensation för matprisökningarna. År 2023 fortsatte matpriserna att öka med 5,5 procent och fram till juli 2024 med ytterligare 2,6 procent (SCB).
• Sedan regeringen tillträdde har ekonomin stått stilla och arbetslösheten ökat. Innan årets slut kommer arbetslösheten att ha växt till 8,5 procent (Konjunkturinstitutets prognos i juni).
Ökade klyftor och barnfattigdom
• ”Nästan hälften (46 procent) av de ensamstående föräldrarna och en tredjedel av de sammanboende har inte haft råd att köpa näringsrik mat varje dag i veckan. En femtedel av de ensamstående föräldrarna har inte alltid kunnat äta sig mätta”, rapporterade Hyresgästföreningen, Rädda Barnen, Röda Korset och Majblommans Riksförbund i en gemensam undersökning i våras. Andelen ensamstående föräldrar som tvingas låna pengar av närstående har ökat från 34 till 42 procent jämfört med förra årets undersökning.
Sänker välfärden
• Samtliga regioner och 173 av landets 290 kommuner räknar med underskott i år (SKR). Istället för tillräckliga resurser för att hejda vårdkrisen ska den blåbruna regeringen ”skärpa granskningen av regionernas ekonomi”.
• Skolnedskärningar i hela landet. Regeringen gav 0 av de 12 miljarder kronor som skolan hade behövt i vårbudgeten 2023 och 0 av de 4 miljarder kronor som skolan hade behövt i årets vårbudget.
• Trots krisen i välfärden planeras nya stora skattesänkningar som främst gynnar höginkomsttagare. Inför 2025 har regeringen skickat en rad skatteförslag på remiss: Totalt planeras det för cirka 25 miljarder kronor i sänkta skatter – en stor del av det reformutrymme på 60 miljarder kronor som finansministern utropade under regeringens kräftskiva på Harpsund i augusti.
Stärker gängkriminaliteten
• Regeringen har slaktat hälften av anslagen till brottsförebyggande åtgärder i kommunerna. Över hela landet stryps resurser till antigängrekrytering, barn- och ungdomspsykiatri, fältassistenter och ökad samverkan mellan socialtjänst, skola och polis i socialt utsatta arbetarområden.
• Mitt under vågen av skolnedläggningar satsar de blåbruna på fängelser. Planen är att tredubbla dagens 9 000 anstalts- och häktesplatser till nästan 27 000 inom tio år. Ingen plan för krisen i skolan – trots skolans centrala roll för att stoppa gängrekryteringen.
• Trots löften om att blåbruna “hårda tag” skulle vända utvecklingen har otryggheten ökat drastiskt enligt BRÅ.
Diktaturkrameri och militarism
• Natointrädet föregicks – inte av folkomröstning – utan av kryperi för den turkiska regimen och utlämningar av politiska flyktingar.
• Den blåbruna regeringen har intensifierat det militära samarbetet med den israeliska apartheidregimen, samtidigt som det pågår ett folkmordskrig mot den palestinska befolkningen.
• USA:s militär har villkorslöst fått tillgång till 17 svenska militärbaser. Utplacering av Natokärnvapen är inte uteslutet.
• År 2023 ökade militärens budget med 27 procent och den svenska vapenexporten växte till mer än fem gånger så stor i jämförelse med början av 2000-talet.
Statlig rasism och angiveri
• Demolerad asylrätt: År 2023 avslogs hela 80 procent av alla asylansökningar. Tvångsutvisningarna har ökat markant – både till krigszoner och diktaturer – exempelvis till Afghanistan (där Sverige var en del av ockupationsmakten fram till 2021) och Irak. Permanenta uppehållstillstånd har avskaffats och jakten på flyktingar har ökat med inre gränskontroller.
• Angiveri: Regeringens förslag om att göra det straffbart för offentliganställda att inte ringa polisen om papperslösa flyktingar är ett eko av 1930-talets angiveri. Motståndet mot angiverilagen är kompakt bland lärare, vårdanställda, bibliotekarier och andra berörda arbetargrupper. Men angiveriet kan vara en verklighet snart.
• Visitationszoner: I våras infördes polisiär rätt att införa ”säkerhetszoner” som ger polisen befogenhet att visitera personer som befinner sig på allmän plats i området – inklusive barn – helt utan brottsmisstanke. Visitationszonerna gör inte livet svårare för gängledarna, men utsätter vanliga arbetare och unga med icke-vit hudfärg för genomsökningar och trakasserier.
• Polismissbruk: Både de inre gränskontrollerna och visitationszonerna kommer att upprätthållas av rasprofilering – människors hudfärg kommer att avgöra om polisen stoppar dem eller inte. Samtidigt förbereds en lag som gör det möjligt för poliser att vara anonyma, vilket kommer att göra det svårare att hålla enskilda poliser ansvariga.
• I Tidöavtalet återstår flera rasistiska förslag; att människor ska ”kvalificera” sig till olika delar av välfärden utifrån medborgarskap och status; att begränsa rätten till tolk inom vården – vilket är livsfarligt.
• Regeringens höjda försörjningskrav för migrantarbetare ledde som väntat inte till att de usla lönerna höjdes, utan till en dramatisk ökning av falska kontrakt. Syftet var just också att förstärka migrantarbetarnas rättslöshet; migrantarbetarna riskerar att tvångsutvisas medan arbetsgivarna inte riskerar något alls.
Farlig klimatpolitik
• Ett av regeringens första beslut var att lägga ned Miljödepartementet.
• År 2023 skar regeringen bort 37 procent av statens budget för skydd av natur, 66 procent av länsstyrelsernas budget för förvaltning och skötsel av naturreservat och nationalparker samt 63 procent av kommunernas budgetanslag för lokala naturvårdsprojekt.
• Ny kärnkraft och tillåten uranbrytning: Regeringen vill ta bort förbudet mot livsfarlig uranbrytning (av en giftig och radioaktiv tungmetall) i Sverige och planerar att bygga fyra nya kärnkraftsreaktorer – utan någon som helst plan för säker slutförvaring. För att få ihop till hela finansieringen vill de att staten lånar 300-450 miljarder kronor – vilket skulle innebära att statens skulder ökar dramatiskt från 15 till 23 procent av BNP. Kärnkraften är inte bara den potentiellt farligaste energilösningen en helt vanlig dag (driftstopp, olyckor, bränsleskador sker varje år) – reaktorerna är potentiellt primära måltavlor för terrordåd och känsliga för naturkatastrofer.
Kärnkraften är också den i särklass dyraste och mest ineffektiva energilösningen. Även kärnkraftslobbyns egna siffror visar att en fördubbling av kärnkraftskapaciteten i världen till år 2050 endast skulle minska växthusgasutsläppen med cirka 4 procent (World Nuclear Association). Kostnaden för kärnkraft ligger på mellan 112 och 189 dollar per megawattimme (MWh) jämfört med solkraftens 36-44 dollar per MWh (World Nuclear Industry Status Report 2019).
• Den 1 juli trädde regeringens ändringar i minerallagen i kraft, vilket gör det lättare att bevilja gruvtillstånd i Natura 2000-områden (värdefulla naturområden).
• Sänkt flygskatt har aviserats för 2025 – något som skulle innebära en halvering av de belopp som annars skulle ha gällt 2025.
• Summan av regeringens klimatpolitik är tydlig: Enligt SCB ökade utsläppen från svensk ekonomi med 6,7 procent under första kvartalet 2024 jämfört med samma period i fjol.
• Regeringen räknar nu med att missa samtliga klimatmål. Det framgår av regeringens uppdaterade energi- och klimatplan till 2030.
Försämrat djurskydd
• Ta bort lagen om grönbete för alla kor under sommaren. Det föreslog regeringens utredare Elisabeth Nilsson på en pressträff i augusti med landsbygdsminister Peter Kullgren (KD). ”Det ökar konkurrenskraften och lönsamheten”, menar utredaren (SvD 29/8), som också föreslår att djurskyddsföreskrifterna ska ”utvecklas” – vilket avser att antalet bestämmelser ska minska(!).
Två år är nog. Sverige slits isär av klyftor, otrygghet, rasism och den blåbruna ”sparka nedåt”-mentaliteten. Sällan har tiden varit så mogen för ett uppror mot en sittande regering.■
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.