Två sevärda dokumentärer

Foto: MGM, pressbild.

Av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Just nu visas två olika dokumentärfilmer på utvalda biografer runt om i landet. Den ena med titeln Bröderna Andersson och den andra med titeln In Restless Dreams.

I filmen Bröderna Andersson skildras regissören Johanna Bernhardssons försök att få de tre bröderna Andersson att träffas efter 10 år utan kontakt med varandra. Bröderna, som från början var fyra, växte upp i en arbetarfamilj i Göteborg. Pappan försörjde sig på att sälja potatis och grönsaker och de fyra bröderna Roy, Kjell, Leif och Ronny präglades av den dysfunktionella uppväxtmiljön med alkoholmissbruk som var deras verklighet.

Johanna Bernhardsson, som är dotter till Leif Andersson och vars farbror är Roy Andersson, vill genom sin film ge en bild av en familj som glider isär efter mammans död.

Foto: TriArt Film / Minka Jakerson.

Drogmissbruk och alkoholmissbruk tynger pappan och alla fyra bröderna. Ronny, som är yngst av de fyra, får ta över pappans företag efter hans död, men klarar inte av att fortsätta när hans dröm är att komma in på konstskola. Han dör i förtid av sitt missbruk.

Roy, som är äldst, är den ende av bröderna som får möjlighet att studera och blir så småningom en känd filmregissör.

När Kjell dör i cancer träffas de två återstående bröderna, Roy och Leif. Roy är märkt av sitt alkoholmissbruk och Leif av MS.

Det verkliga syftet med dokumentären är för mig oklart. Det är en tragisk skildring av dysfunktionella relationer där missbruk spelar en stor roll.

Tyvärr spelar regissören själv en alltför stor roll i filmen för att den ska kännas riktigt som en dokumentär.

Slutomdömet blir dock att det absolut är en film värd att se.

Dokumentären om Paul SimonIn Restless Dreams, är en totalt annorlunda film.

Regissören Alex Gibney utgår från inspelningen av Paul Simons senaste album Seven Psalms (2023) där man följer tillkomsten. Detta varvas med tillbakablickar i Paul Simons musikaliska karriär från samarbetet med Art Garfunkel och deras uppbrott efter albumet Bridge over Troubled Water (1970), till albumet Graceland (1986).

Filmen är också ett tidsdokument, där vi via Paul Simon får tillbakablickar på 1960-talets protester mot Vietnamkriget, den antirasistiska kampen i USA, kampen mot apartheidregimen i Sydafrika med mera.

Filmen In Restless Dreams har till skillnad från filmen om bröderna Andersson en positiv grundton och är också den klart sevärd, även om man inte har Paul Simon som sin favoritartist.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!