Tyskland: Bilindustri i kris –10 000-tals jobb försvinner

foto: Johannes Grobe

av Stephen Rigney // Artikel i Offensiv

Intervju med Marc Treude, medlem i Sozialistische Alternative, SAV (ISA i Tyskland).

Vad händer inom den tyska bilindustrin?

– Under den senaste perioden har drygt 15 000 jobb sagts upp inom den tyska bilindustrin. Det är utöver de 60 000 jobb som redan har försvunnit inom industrin sedan 2018. Många av de tyska biltillverkarna var sent ute med att satsa på elbilar och började först när marknaden hade börjat avstanna. Samtidigt har den kinesiska staten börjat satsa på den inhemska bilindustrin och en viktig marknad för tyska bilar har krympt. Nu sitter de på ett enormt lager som de inte kan sälja, säger Marc Treude, medlem i Sozialistische Alternative, SAV (ISA i Tyskland)‎ och fortsätter: 

– Senast var det Ford som meddelade att de ville bli av med 4 000 jobb under de kommande två åren, varav 2 900 på fabriken i Köln, där flera tusen redan är på korttidspermittering. Men även Volkswagen (VW) har varslat om tiotusentals uppsägningar, stängning av tre fabriker och lönesänkningar på 10-20 procent. Hos VW menar de att de behöver spara in 5 miljarder euro, men samtidigt hade de inget problem med att betala ut 4,5 miljarder euro till aktieägarna förra året. 

– Men det är inte bara jobben hos biltillverkarna själva som står på spel. Ungefär tre fjärdedelar av jobben i industrin finns hos underleverantörer som Bosch, Continental och så vidare. Så för varje förlorat jobb hos Ford eller VW finns det kanske tre andra jobb som också riskerar att försvinna. 

Marc Treude. Foto: Privat.

Hur har facket svarat på nyheterna?

– Hittills har fackförbundet IG Metall inte erbjudit någon lösning. På VW lade till exempel företagsrådet [ett råd som ska företräda alla arbetare på arbetsplatsen, även de som inte är fackligt anslutna] fram ett eget program, som också innehöll uppsägningar. Det pågår ett paradigmskifte just nu i industrin, där arbetsgivarna redan har brutit med socialt partnerskap medan den fackliga byråkratin hopplöst försöker hålla fast vid det. 

– Men närmare 2 000 arbetare på Fordfabriken i Köln lade ner sina verktyg och demonstrerade utanför företagets kontor tidigare under veckan och det är ett bra första steg. Men vad som behövs är en organiserad strejk inom hela bilindustrin. Det här är bara början på uppsägningar – det är troligt att andra som Mercedes och BMW också kommer att meddela uppsägningar under de kommande veckorna. Från och med den 1 december löper fredsplikten ut, så det kommer inte att finnas några juridiska begränsningar heller.
– Samtidigt finns det också ett behov av att kombinera strejkåtgärder med politiska åtgärder. VW ägs till exempel delvis av delstaten Niedersachsen, så det är nödvändigt att sätta press på politikerna och på vänsterpartiet Die Linke att ta upp striden.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!