Frågan om badhuset har därmed tagit en helt ny vändning. Nu handlar det inte bara om placeringen, utan även om ägandet. Är planerna på ett nytt kommunalt bad därmed skrotade? Ska Umeås nya bad bli ett privat lyxbad, med skyhöga inträdespriser? Tydligen, om hotellnäringen och Umeås kommunalråd får bestämma.
Återigen är det uppenbart: sossarna och de borgerliga partierna är beredda att låta penningstarka grupper diktera utvecklingen i Umeå. Det gäller både badhuset och ”Staden mellan broarna”, det älvsnära området på kajen.
S och fp har växlat spår
Trots att flera undersökningar visat att umeborna inte vill ha ett bad-hus på kajen, var en placering där länge Holmlunds, och även folkpartiets, favoritalternativ. Orsak: hotellnäringen, och inte minst Balticgruppen, ville ha det där. När nu dessa planer gått i stöpet, på grund av motståndet från umeborna, så växlar man spår.Nu är Holmlund med flera beredda att låta privata aktörer ta över hela badhusprojektet!
En central placering är viktigt för handeln och hotellnäringen, säger Holmlund (Västerbottens-Kuriren 16 augusti).
Deras önskemål väger alltså tyngre än de stora problem ett badhus i centrum skulle skapa, vad gäller ökad trafik och därmed ytterligare luftföroreningar. Redan idag utgör trafiken ett allvarligt hälsoproblem. Kommunen klarar inte miljökvalitetsnormen vad gäller kvävedioxid vid västra Esplanaden.
Rättvisepartiet Socialisterna säger nej till ett privat badhus där kommunen varken kan påverka utformning eller inträdespriser.
Kommunalt bad
Vi vill ha ett kommunalt bad, där grunden utgörs av en 50-meters bassäng med en större vattenyta än idag.En större vattenyta tillsammans med en delvis flyttbar äventyrsdel, skapar förutsättningar för ett ”allroundbad” – till vettiga priser. För simsporten skulle en 50-meters bassäng innebära förbättrade möjligheter, både för träning och tävling. Med en flyttbar äventyrsdel kommer även stortävlingar att kunna arrangeras.
Vad gäller badhusets placering, så anser vi att det är umeborna som ska få bestämma – inte hotellnäring och fastighetsägare.
Vi kräver en folkomröstning i frågan, vilket avvisas av både Holmlund och Lövgren.
Nu vill vi ha ett besked: vill ni skrota planerna på ett nytt badhus, ägt av kommunen? Varför vill ni överlåta bestämmanderätten över priser och utformning till privata aktörer? Varför vill ni inte låta umeborna folkomrösta om badhusets placering?
Ingrid Eriksson