Rättvisepartiet Socialisterna krävde i en motion till kårfullmäktige att Umeå Studentkår aktivt ska protestera mot försämringarna och kräva att LO och TCO utlyser en politisk strejk den 14 december.
Splittrade röstade majoriteten bestående av socialdemokraterna och vänsterns studentförbund (VSF) ned förslagen.
På vilket sätt drabbas studenter av försämringarna i a-kassan?
– Regeringen vill avskaffa det så kallade studerandevillkoret i arbetslöshetsförsäkringen. 40 000 nyutexaminerade studenter kan tvingas söka socialbidrag för att försörja sig efter avslutade studier, säger Davis Kaza, ledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Umeå Studentkår.
– Idag kan man få grundbeloppet i a-kassan, som är 320 kr/dag, 90 dagar efter det att man avslutat studier över grundskolenivå.
– Hårdast drabbas barn till låginkomsttagare. Dessa är redan idag underrepresenterade vid högskolorna. Risken finns att ännu färre vågar söka sig till en högskoleutbildning med de nya a-kassereglerna, förklarar Davis.
Vad krävs för att stoppa dessa försämringar?
– Jag tror att det kräver att alla som drabbas av försämringarna sluter upp i protester – studenter, löntagare och arbetslösa. Det som verkligen skulle kunna få regeringen att backa är om LO och TCO utlyste en politisk strejk i samband med LO:s planerade protestdag den 14 december.
– I Umeå kommer LO att arrangera en manifestation den 14 december. Vi krävde i vår motion att Umeå Studentkår deltar på denna, eller liknande, manifestationer.
– Vi krävde också att kåren ställer sig bakom kravet att LO och TCO borde utlysa en politisk strejk mot försämringarna i a-kassan.
Hur gick det i debatten?
– Inför kårfullmäktige hade kårstyrelsen bestående av socialdemokraterna och VSF skickat ut ett svar på vår motion. Men i sitt svar tog de inte ställning till den politiska strejken eller aktivt deltagande i protester.
– Därför krävde vi att båda dessa punkter skulle röstas om. Men också i omröstningen försökte socialdemokraterna och VSF undgå att ta ställning fullt ut genom att röstningen skedde i flera steg. Vi tvingade dem dock att ta ställning, vilket splittrade både s och VSF.
– I debatten kunde man ha tänkt sig att moderaterna aktivt skulle delta och argumentera emot motionen, men istället visade sig VSF vara de ivrigaste att argumentera emot en politisk strejk.
– Kårstyrelsens vägran att gå från ord till handling är ett svek mot studenterna, avslutar Davis Kaza.
I ett läge där attackerna är så pass våldsamma, och det krävs kamp, väljer kåren att sitta passiv istället för att tydligt ta ställning – i handling.
Rättvisepartiet Socialisterna på Umeå universitet