Men att sänkta ungdomslöner skulle ge fler jobb till de i augusti 116 000 arbetslösa mellan 15-24 år, är förstås rent nys. Som Handels och Hotell- och Restaurang (HRF) har visat i en ny rapport, gav regeringens sänkta arbetsgivaravgift för unga under 26 år – som motsvarade sänkt lägstalön med 13,8 procent – ingen effekt. I själva verket minskade andelen unga en aning.
Frågan är hur Jan Björklund har tänkt sig att en 18-åring inom HRF med en lägstalön på 14 034 kronor ska kunna försörja sig?
Låga lägstalöner hämmar allas löner och ökar samtidigt lönegapet.
IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä avvisar FP:s framstöt med att ”de ska ge fan i våra löner”. Men det är dessvärre ingen garanti för att LO-facken nu är beredda att skärpa sig.
Löneökningarna 2010 var de lägsta på 55 år, med IF Metalls krisavtal som främsta lönesänke – vilket också bidrog mer än LO:s jämställdhetspott till att ge kvinnofacken en hundring mer än männen, vars löner annars har ökat sitt försprång i fyra år.
Hur som helst fortsatte löneskillnaderna mellan arbetare och tjänstemän att öka – med ytterligare 210 kronor till ett ökat snittlönegap från 4 300 till 9 700 kronor på 15 år (13 700 kronor inom tillverkningsindustrin). För att inte tala om trenden mot ökade vinster på bekostnad av allas löner.
Förhoppningsvis kan ändå FP:s och Svenskt Näringslivs provokationer i en tid av fortsatta rekordvinster trots krissignaler tända en gnista av kampvilja.