Rättvisepartiet Socialisterna och Offensivs svar till Ilmar Reepalus utredning om vinster i välfärden som presenteras den 8 november är: Regleringar och eventuellt vinsttak räcker inte. Vinstjakten och de privata bolagen har ingen plats i vård, skola och omsorg. För en upprustad välfärd i offentlig regi utan vinstintresse, demokratiskt styrd av anställda, brukare och anhöriga.
Inför den 8 november har både regeringen och representanter för Allianspartierna, senast Moderatledaren Anna Kinberg Batra, sagt sig välkomna en bred uppgörelse om framtidens välfärd.
Typiskt är att vinstkramande socialdemokrater som Folkbladets Widar Andersson välkomnar Moderaternas utspel som inte innehåller någon form av vinstbegränsning. Enligt Widar Andersson har M-ledaren gett ”Stefan Löfven en anständig väg ut ur vänsterburen”. Men en ”bred uppgörelse” skulle, om den överhuvudtaget är möjlig, bli en uppgörelse för fortsatt plundring av välfärden.
I Sverige har markandsanpassningen av välfärden gått längre än i andra länder. Sakola, vård och omsorg är numera en av den svenska kapitalismens lönsammaste ”branscher”. Kampen för en välfärd utan vinst är därför en kamp mot kapitalismen och dess fundament – den privata ägandeträtten.
”Vi accepterar aldrig att politiker ska bestämma vad som är rimlig lönsamhet för ett privat företag. Regeringen får inte attackera ägares rätt att leda och styra sina företag”, var Svenskt Näringslivs kommentar till pressuppgifterna om att Reepalus utredning ämnade föreslå ett vinsttak. Det är ett uttalande som visar hur långt kapitalisterna är beredda att gå i försvaret av sina vinster och den privata äganderätten.
Stridslinjen är för länge sedan dragen. Det finns inget utrymme för kompromisser eller halvmesyrer. För att stå upp mot kapitalisternas motstånd krävs masskampanjer och att facken gör allvar av sina kongressbeslut om att en non-profit-princip ska gälla i välfärden.
Trots opinionen mot vinster i välfärden har den andel av välfärden som drivs i privat regi stadigt ökat.
Kommunernas och landstingens köp av välfärdstjänster från vinstdrivna privata företag växte till 95 miljarder kronor ifjol, rapporterade Dagens Samhälle i förra veckan under rubriken ”Det privata gör nytt rekordår”.
De privata välfärdsjättarnas vinst och omsättningar har också ökat. Ifjol steg exempelvis friskolejätten Academedias vinst med 15 procent – över 5 000 kronor per elev. Det är vinster som Academedia sedan använder sig av för att köpa upp andra bolag eller expandera utomlands.
Fler elever i varje klass och lägre lärartäthet ligger bakom de privata skolkoncernas vinster.
Enligt Dagens Industri är regeringen på väg att lägga om sin strategi i vinstfrågan och satsa allt på vinstbegränsningar i skolan samtidigt som man går försiktigare fram när det gäller vården. Även LO-ledaren Karl Petter Thorwaldsson har varit inne på samma spår.
Det är som om vårdskandalerna aldrig har ägt rum.
Varje krona som plockas ut ur välfärden och försvinner ner i de privata bolagens fickor i form av aktieutdelningar, bonusar och andra förmåner till cheferna samt bolagsköp är stöld. Nu gäller det att dra igång gräsrotskampanjer för en gemensam välfärd utan vinst. ■