upprop av nätverket Nej till Marknadshyra
Sveriges fastighetsägare kräver chockhöjda hyror med 9,5 -10 procent. Det kan inte majoriteten av Sveriges hyresgäster klara när levnadskostnaderna skenar, matpriserna på ett år har ökat med över 14 procent, realinkomsterna minskar och arbetslöshet hotar.
Vältra inte över kostnaderna för inflationen på dem som minst av alla har orsakat den. Röda Korset, Rädda barnen, Stadsmissionen, Svenska kyrkan och Frälsningsarmén rapporterar alla om ett samhälle där allt fler med låga inkomster inte ens har råd med det mest grundläggande som hyra och mat.
Andelen svenskar med låg ekonomisk standard, varav flertalet bor i hyresrätt, ökade mellan 1991 och 2020 från 7,3 till 14,7 procent. Bland ensamstående kvinnor med barn har andelen stigit från 12,5 till 37,5 procent under samma period.
– Bara i Stockholms län lever över 250 000 personer i relativ fattigdom, säger Johan Rindevall, chef för Matmissionen på Stockholms Stadsmission vars butiker växer som svampar ur jorden.
Han är nu glad över att kunna öppna i Kista då efterfrågan i Järvaområdet är stor. Men välgörenhet kan inte vara enda svaret. Vi kräver ekonomiskt stöd till ekonomiskt utsatta. I valrörelsen har debatten handlat om att kompensera bilägare för höga bränslepriser och villaägare för höga elpriser, samtidigt som ingen med ett ord har talat om att kompensera missgynnade hyresgäster eller reflekterat över sambandet mellan barnfattigdom och gängkriminalitet.
Samtidigt missgynnas redan hyresrätten systematiskt med flera tusen kronor varje månad jämfört med ägda boendeformer som favoriseras med borttagen fastighetsskatt, Rot-, Rut- och ränteavdrag osv. Vi kräver rättvisa villkor för hyresrätten.
Svenska fastighetsägares vinster är så stora att en hel världs fastighetsspekulanter dragits hit som flugor till en sockerbit. Priset för de svindlande affärerna har försvarslösa hyresgäster betalat via orimliga renoveringshyror. Till exempel har Ivar Tollefsen, ensam ägare till Heimstaden, nu en förmögenhet på 6,4 miljarder dollar. Vi kräver att fastighetsägarna tar smällen.
Andreas Cervenka skriver i Aftonbladet den 23 september att data från 2021 från storbanken Credit Suisse visar att ”Sverige nu har passerat Ryssland och är med marginal det mest ojämlika landet i västvärlden”. Enligt Credit Suisse äger en procent av befolkningen 38 procent av Sveriges samlade förmögenhet. Mer ojämlikt än i USA.Vi kan inte vänta oss att den kommande blåbruna regeringen bryr sig om hyresgästernas villkor.
Det krävs ett massivt motstånd mot försöken att övervältra krisens kostnader på låginkomsttagare, hyresgäster och boende i socialt utsatta områden. Vi måste kämpa emot varje hyreshöjning ända in i kaklet. Ett tungt ansvar vilar nu på Hyresgästföreningen, som svårt har skamfilats av oförsvarliga utrensningar, och på de svenska fackförbund som organiserar Sveriges många lågavlönade arbetare i service- och välfärdsjobb. De får inte vika ner sig.
Hyresgästföreningens förhandlare kommer inte att acceptera avtal i närheten av tioprocentiga hyreshöjningar. Men även fem procent kommer att få katastrofala konsekvenser för många hyresgäster på marginalen.
Vi kräver att Hyresgästföreningen svarar fastighetsägarna med ett nollbud och mobiliserar till aktivt motstånd tillsammans med alla som har samma mål.
Nätverket Nej till marknadshyra – för en social bostadspolitik hoppas på brett stöd för en aktiv hyreskamp både inom Hyresgästföreningen och alla andra folkrörelser, sociala nätverk, föreningar och enskilda.
I Storbritannien har post- och järnvägsfacken CWU och RMT gått samman med sociala rörelser och hundratusentals enskilda i ett massivt upprop för strejker och landsomfattande manifestationer med namnet Enough is enough (Det räcker nu!). På ett liknande sätt krävs även i Sverige en enad front mellan fackföreningar, hyresgästföreningar och sociala rörelser mot alla försök att vältra över krisens kostnader på hyresgäster, arbetare och andra låginkomsttagare.
Det räcker nu!
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.