av Per Olsson // Artikel i Offensiv
Det saudiledda kriget mot Jemen går nu in på sitt åttonde år och under de senaste månaderna har kriget skördat allt fler offer. Den humanitära katastrofen är en av de värsta i världen, och dagligen försämras läget.
Var nionde minut dör ett barn i Jemen som en följd av kriget, som trappades upp i slutet av förra året. Strax innan årsskiftet varnade FN:s barnfond Unicef för att läget för Jemens barn aldrig har varit värre. Trots den svåra, akuta krisen håller regeringar världen runt inne med bistånd, och FN fick förra året knappt hälften av de medel man hade begärt för katastrofinsatser i Jemen.
Kriget i Jemen utkämpas med svenska vapen. År 2020 sålde svenska företag krigsmateriel till Förenade Arabemiraten och Saudiarabien till ett värde av 3,3 miljarder kronor. Det var är sju gånger så mycket som Sveriges bistånd till Jemen.
”I februari (2021) levererade Saab sitt tredje radar- och stridsledningssystem till Förenade Arabemiraten. Systemet är utvecklat för luft- och sjöövervakning och kan användas för att upprätthålla blockaden av hamnar och luftrum som resulterat i att 2,3 miljoner jemenitiska barn idag är akut undernärda. Av dem riskerar nästan 400,000 enligt FN en omedelbar död. Det finns inget tvivel om att barn i Jemen dör av hunger och sjukdom till följd av blockaden”, skrev representanter för en rad hjälp- och människorättsorganisationer i Göteborgs-Posten den 13 december 2021.
Sedan det saudiska kungahuset i mars 2015 inledde sitt bomb- och svältkrig mot Jemen har över 380,000 människor dödats. Totalt, sedan mars 2015, har den suadiledda krigskoalitionen genomfört 24,000 bombräder mot mål i Jemen, där merparten av dessa räder har riktats mot icke-militära mål.
Den 21 januari i år genomförde det saudiarabiska flygvapnet en bombattack mot ett fängelse som också användes som en flyktingförläggning i staden Saada. Närmare 100 personer dödades och drygt 240 sårades. Det var en av drygt 1,400 bombräder som det saudiska flygvapnet genomförde under årets första tre veckor.
– Detta är den senaste i en lång rad oförsvarliga flyganfall som genomförts av den saudiledda koalitionen på platser som skolor, sjukhus, marknader, bröllopsfester och fängelser. Sedan kriget började har vi sett de fruktansvärda effekterna av koalitionens urskillningslösa bombningar i Jemen, inklusive när våra egna sjukhus har attackerats och en oroande upptrappning av kriget med många flyganfall mot Sana’a (huvudstaden). Internet har stängts ner i större delen av landet, enligt uppgifter efter ett flyganfall utfört av den saudiledda koalitionen mot en telekommunikationsbyggnad i Hodeida (en hamnstad), sa Ahmed Mahat, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insats i Jemen, i en kommentar efter flygräden mot fängelset.
Det upptrappade bombkriget ingår i den saudiska krigskoalitionens desperata strävan att stoppa Huthirörelsen eller Ansar Allah, ”Guds armé”, från att erövra ytterligare territorier i de strider som rasar på marken. Ansar Allah kontrollerar idag en tredjedel av Jemens yta och det är ett område som hyser omkring 70 procent av landets befolkning och huvudstaden Sana’a.
I de område man kontrollerar har Ansar Allah upprättat en förtryckande regim vars övergrepp på mänskliga rättigheter är väl dokumenterade, men det saudiledda erövringskrigets brutalitet har bidragit till att Ansar Allah har kunnat stärka sitt grepp över de områden man kontrollerar samt påbörja nya offensiver. Den senaste stora militära offensiven riktas mot den olje- och gasrika Masrib-provinsen, som också är det sista fästet i norra Jemen som hålls av den saudiska krigskoalitionen och de legoarméer som den förfogar över.
I Masrib har hårda strider rasat i mer än ett år och Ansar Allah har omringat provinsens viktigaste stad som också heter Masrib. Det var först efter att UAE skickat nya stora truppstyrkor till Masrib som Ansar Allahs offensiv tvingades göra halt, men sannolikt kommer den snart att inledas på nytt och provinsen tas över.
I ett svar på UAE:s truppinsats avfyrade Ansar Allah i januari robotar mot mål i Abu Dhabi, det största av de sju emirat som ingår i Förenade Arabemiraten.
Den senaste upptrappningen i Jemenkriget utgör en ny blodig vändning i kriget och landets framtid bestäms av de fortsatta stridigheternas utgång.
Ansar Allahs militära framgångar i Masrib och angränsande områden under 2021 blev ytterligare vittnesmål om att den saudiledda krigsinsatsens misslyckande. Under de senaste åren har den saudiledda koalitionen förlorat kriget och dess styrkor är nu splittrade och demoraliserade.
”Huthierna bedriver en välkoordinerad och ständigt utvecklande militär kampanj på flera fronter. Parallellt med detta strävar de efter att nå ut till lokala stamledare i ett försök att förhandla sig in i Marib. De stöds i dessa ansträngningar av interna stridigheter och det inre förfall som råder inom de anti-huthitiska styrkorna på marken och inom den saudiledda koalition som stöder dem”, skriver International Crisis Group i en färsk rapport om läget på slagfältet.
Den amerikanska tankesmedjan Brooking är ännu mer kategorisk och hävdar i en rapport den 1 februari i år att ”Huthirörelsen (Ansar Allah) har vunnit kriget i Jemen. De har besegrat såväl sina motståndare i inbördeskriget som den saudiledda krigskoalitionen och USA som stött Saudiarabiens krig”.
De olika så kallade fredsinitiativ som har tagits sedan Stockholmsöverenskommelsen om begränsad vapenvila 2018, som alla skrev under men ingen respekterade, har haft det gemensamt att de syftat till att försöka rädda ansiktet på det suadiska kungahuset, vilket inneburit att de aldrig resulterat i förhandlingar och blivit starten på en fredsprocess.
När Joe Biden blev president lovade han att ”göra allt” för att få ett stopp på kriget i Jemen och han rev omedelbart upp Trumpadministrationens beslut att stämpla Ansar Allah som terrorister, vilket var ett av de sista beslut som den administrationen tog.
Ett år senare är Biden på väg att svika även det löftet och det är med stöd av Vita huset som Saudiarabien och UAE fortsätter att bedriva krig i Jemen. Biden har under de senaste veckorna även aviserat att han är beredd att följa i Trumpadministrationens fortspår och terrorstämpla Ansar Allah, vilket omedelbart skulle innebära en förvärrad humanitär kris, men inte nämnvärt försvaga Ansar Allah.
Eller som bland annat Rädda Barnen skrev i öppet brev till Biden den 9 februari skulle en terrorstämpling ”ytterligare ödelägga ekonomin genom att drabba den privata sektorn, särskilt importörer och företag som tillhandahåller majoriteten av Jemens basvaror som mat, bränsle och mediciner. Landet upplever just nu alarmerande nivåer av livsmedelsosäkerhet, och de värst drabbade jemeniterna riskerar att drabbas av hungersnöd. En sådan åtgärd skulle omedelbart minska flödet av humanitärt bistånd vid en tidpunkt då organisationer som vår redan kämpar för att hålla jämna steg med de enorma och växande behoven”.
Den senaste upptrappningen i Jemenkriget utgör en ny blodig vändning i kriget och landets framtid bestäms av de fortsatta stridigheternas utgång. De utländska makternas ingripande i Jemen för att avleda revolutionen 2011 släckte det hopp som kampen hade väckt. Över huvudet på massorna utsåg USA och de diktatoriska regimerna i Mellanöstern Hadi, som tidigare varit den förre diktatorn Salehs vice president, till ny president 2012. Hadi ledde en regering som helt saknade legitimitet och det i sin tur gav möjlighet för Ansar Allah att gripa makten i landets norra del.
Tio år senare är Jemen i blodigt sönderfall och styrd av olika miliser. I norr härskar Ansar Allah och i landets sydligaste del styr separatister understödda av UAE. I områdena däremellan regerar miliser stödda av Saudiarabien. Den förutsättning till enighet som revolutionen 2011 skapade har helt krossats. Men det finns ljuspunkter i form av protester mot de ekonomiska och sociala förhållanden som kriget har skapat från bland annat lärare och vårdanställda.
I landets södra del ”har det sedan mitten av 2021 förekommit protester där människor gått ut på gatorna för att protestera mot regeringens misslyckande med att betala ut löner till den offentliga sektorn, garantera tillförlitlig el- och bränsleförsörjning och hålla tillbaka de snabbt stigande levnadskostnaderna. Liknande demonstrationer har brutit ut i Taiz, som vanligtvis är ett regeringsvänligt område, där invånarna uppmanade den internationellt erkända presidenten Hadi att avgå”, rapporterade International Crisis Group i oktober förra året.
Även om dessa protester är små och inte kan styra händelseutvecklingen kan fortsatta protester åtminstone börja öppna en dörr till den kamp som kan hejda den fortsatta katastrofen och staka ut en väg mot fred.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.