av Raymond Stokki // Artikel i Offensiv
I Minnesota, USA, pågår just nu en upptrappad kamp mot ett kanadensiskt bolag som försöker dra en pipeline, ”Line 3”, för oljesand från Kanada till USA. Pipelinen ska dras genom våtmarker, korsa Mississippifloden och genom urfolksterritorier. Anishinaabebefolkningen och klimataktivister kämpar för att stoppa fortsatt byggande av pipelinen.
Framför allt riktas kampanjen #stopline3 mot USA:s president Biden som sedan valet har arbetat för klimatsatsningar.
Line 3 är en förlängning av en pipeline som enligt företaget Enbridge endast är ett underhållsarbete. Enligt planerna är det inget underhållsarbete då den planeras att dras genom tidigare oexploaterade våtmarker samt viktiga vattendrag som Mississippi.
Pipelinen räknas transportera nära 120 miljoner liter oljesand per dag från Alberta i Kanada till Superior i Wisconsin, USA. Enligt protestorganisationen Stopline3 skulle pipelinen bidra mer till klimatförändringar än hela delstaten Minnesotas totala ekonomi.
Företaget Enbridge är också ansvarigt för en av de största oljeläckagen i USA när olja läckte ut i Kalamazoofloden 2010.
Under våren har kampen mot Line 3 hettat till. Protesterna appellerar till Joe Biden att slutligen stoppa planerna. Att Biden i januari verkställde en order om att stoppa pipelinen Keystone XL ger hopp till klimat- och urfolksaktivisterna.
En annan fråga som läggs på staten är frågan om att pipelinen ska dras över Anishinaabefolkens marker där protesterna uppmanar till efterlevnad av de överenskommelser som USA:s stat har gjort med ursprungsbefolkningarna angående rätt till marker.
Line 3 beräknades från början stå klart redan 2017, men kamp underifrån har hittills lyckats stoppa delar av bygget.
Line 3 måste avvecklas för att bytas ut mot förnyelsebara energikällor.
Motståndet lyfter viktiga frågor som kulturell och biologisk mångfald, där bland annat vildris hotas då pipelinen kommer att förstöra våtmarker. Men även att den ursprungliga Line 3 måste avvecklas för att bytas ut mot förnyelsebara energikällor.
Precis som i Sverige eller andra platser i världen hänger klimatkampen ihop med kampen för urfolksrättigheter. Redan förtryckta grupper är i kapitalismens ögon lättare att köra över då natur och miljö ska exploateras för att öka förmögenheter för de redan rika.
Kamp mot oljeledningar i USA, exempelvis Dakota Access Pipeline (DAPL), har visat att det inte endast är när en lever nära eller av naturen som en ser nödvändigheten av kamp mot oljejättarna. Precis som i fråga om DAPL kommer Line 3 att korsa en viktig vattenkälla.
Vatten är en huvudsaklig förutsättning för allt liv och när vattenkällor förstörs eller förgiftas drabbar det många människor, natur, djur och klimatet och i värsta fall dessutom under väldigt lång tid.
Precis som här i Sverige när det är fråga om gruvor eller skogsskövling flirtar företaget Enbridge med arbetarklassen genom att lovorda om tusentals arbetstillfällen i och med bygge och underhåll av Line 3.
Det visar att ett huvudfokus för protesterna i Minnesota måste vara att vända sig till arbetare och facken för solidaritet och stöd i kampen. En solidarisk enighet mellan urfolk, klimatrörelsen och arbetarrörelsen skulle en gång för alla knäcka exploatörerna som gör vinster på såväl miljöförstörelse som utsugning av arbetskraft.
Men för att befästa en sådan vinst måste dessutom hela det kapitalistiska systemet, som tillåter denna utsugning av människor och natur, rivas upp för ett verkligt demokratiskt system byggt på behov istället för girighet.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.