I Uruguay anordnades den 15 september en 24 timmar lång generalstrejk, i protest mot högerregeringens nedskärnings- och privatiseringspolitik. I huvudstaden Montevideo marscherade tusentals arbetare från hela landet utanför lagstiftningspalatset.
Det var den fackliga centralorganisationen PIT-CNT som kallade till generalstrejken den 15 september, den tredje för i år mot den sittande högerregeringen med president Luis Lacalle. Generalstrejken var ett svar på regeringens planer på att privatisera offentliga företag, och med krav på rätten till sysselsättning, högre löner och rätt till bostad och vård.
Arbetare kom med buss från hela landet till huvudstaden Montevideo för att delta i en marsch med tusentals deltagare. Dessa samlades utanför lagstiftningspalatset, där Uruguays parlament sitter. Även arbetslösa, studenter, pensionärer och småföretagare deltog i protesten.
Den nuvarande regeringen gick till val 2019 som en koalition av fem högerpartier och med ett gemensamt lagförslag som innehöll 501 punkter. Detta lagförslag lade grunden för den nuvarande regeringen med president Lacalle i spetsen.
Enligt Uruguays konstitution kan landets president föreslå så kallade brådskande lagar, som automatiskt antas om de inte avslås eller ersätts efter en debatt under högst 90 dagar i parlamentet.
Lagförslaget från regeringen lades fram som en brådskande lag, och innehöll en mängd nyliberala reformer som skulle påverka hela den offentliga sektorn. Bland annat innebär det att det blir enklare att privatisera offentliga företag, större befogenheter för polisen och en inskränkning på strejkrätten.
Efter diskussioner och omröstning under våren 2020 godkändes lagförslaget i både deputeradekammaren och senaten, med mindre ändringar samt att den gick från 501 punkter till 476. Detta skedde trots massiva protester och strejkaktioner för att pressa politikerna att rösta ner det.
Den politiska oppositionen vill göra sig av med ytterligare 135 punkter, men för att få igenom det krävs en folkomröstning.
I år har vänsterkoalitionen Frente Amplio och den fackliga centralorganisationen PIT-CNT samlat in namnunderskrifter i ett försök att få igenom en folkomröstning gällande de 135 punkterna. För att få igenom en folkomröstning i Uruguay krävs det namnunderskrifter från minst 25 procent av alla röstberättigade, ungefär 650 000 namnunderskrifter. De fick ihop hela 800 000 namnunderskrifter och en folkomröstning kommer att hållas under nästa vår.
Den mängden underskrifter i kombination med de stora demonstrationerna och strejkerna som har pågått i Uruguay i år visar på det stora missnöjet med regeringen och dess nyliberala politik. Strejkdagen den 15 september och marschen utanför parlamentet med deltagare från hela landet var en tydlig markering mot de arbetarfientliga attacker som pågår i landet. ■
Louise Strömbäck
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.