USA: 50 000 bilarbetare i strejk!

Av Per Olsson // ur veckotidningen Offensiv

Uppemot 50 000 arbetare vid biljätten General Motors samtliga 55 anläggningar i USA gick den 15 september ut i strejk. Den historiska bilarbetarstrejken som nu går in på sin fjärde vecka är en kamp för fasta jobb, att få ta del av bolagets vinster, förbättrade och tryggare pensions- och sjukförsäkring samt att jobben räddas vid de fabriker som hotas av nedläggning.

Det är den första strejken vid GM sedan 2007 och den största som har skakat biljätten sedan 1970. Under senare år har GM blivit en vinstmaskin på arbetarnas bekostnad. Bara i Nordamerika har GM under de tre senaste åren gjort en sammanlagd vinst på 35 miljarder dollar.

Vinsterna kommer efter bilarbetarfacket UAW gjorde stora eftergifter för att rädda bolaget under krisen 2007 och gick med på en rad försämringar som arbetarna nu strejkar mot. Bakom GM:s vinster finns också det gigantiska stödpaket som bolaget erhöll av Obamas administration år 2009 då GM och andra amerikanska bilbolag stod vid bankruttens rand.

Sedan 2010 har GM:s vinst per anställd ökat med 40 procent. Under samma tid har bilarbetarnas reallöner varit fallande.

Bland de strejkvakter som Socialist Alternatives medlemmar (CWI:s sympatisörer i USA) i Michigan, Pennsylvania och Wisconsin har samtalat med under de första strejkdagarna är ilskan stor mot GM:s arrogans och vägran att riva upp de försämringar som facket gick med på 2007-2009. Dessa försämringar skulle vara tillfälliga, men har blivit permanenta, rapporterar Socialist Alternative på sin hemsida socialistalternative.org.

En av de eftergifter som UAW gjorde var att man gick på att allt fler jobb blev tillfälliga och att de nyanställda fick betydligt sämre lön och pensioner samt sjukförsäkring än de som blivit anställda innan. Först efter åtta års anställning kan en nyanställd räkna med att få samma villkor som de har jobbat länge inom GM.

Att UAW överhuvudtaget gick med på ett tudelat anställningssystem och fler otrygga anställningar med lön på endast hälften av vad de fast anställda bilarbetarna tjänar har fungerat som en press nedåt på löner och villkor, och en samtidig stimulans på vinster, aktieutdelning och chefslöner.

GM:s vd tjänar numera 263 gånger mer än snittet för bilarbetarna. ”Genom utdelningar och återköp av egna aktier har GM gett totalt 25 miljarder dollar till spekulanterna på Wall Street samt de stora ägarna och visat att bolaget struntar helt i arbetarna”, som UAW skriver i ett uttalande.

Bilarbetarnas strejk har starkt stöd och det är många som dagligen besöker strejkvaktskedjorna.

– GM-ledningen kunde för sitt liv inte föreställa sig det stöd vi skulle få, som en av fackets strejkvakter sa till vänstertidningen Jacobin på strejkens andra vecka.

Strejken på GM hämtar inspiration från de många framgångsrika strejker som genomförts i USA sedan början av 2018. Inte sedan 1986 har så många arbetare i USA strejkat som under förra året. Näst i tur att strejka står Chicagos lärare som har varslat om strejk från den 17 oktober.

Facket i USA vinner också allt större förtroende, och alla de som har en chans att bli Demokraternas presidentkandidat har efter att Bernie Sanders gjorde det under den första strejkdagen känt sig tvingade av besöka någon av UAW:s strejkvaktskedjor.

UAW är långt ifrån det mest kampvilliga facket och dess ledning har avslöjats i många korruptionsskandaler. Men strejken ger också medlemmarna en chans att ta tillbaka kontrollen över det egna facket och sätta stopp för den eftergiftspolitik som försvagat UAW.  

Bland fackets gräsrötter reses även på krav på att UAW i likhet med flera andra fackförbund ska ge sitt stöd till en Green New Deal; att bilindustrin under arbetarnas styre och kontroll ställs om till en alternativ hållbar produktion för jobb och samhällsnyttiga satsningar.

Under strejkens gång har återkommande försök gjorts att nå en uppgörelse. Men GM-ledningen, trots att bolaget förlorar minst 100 miljoner dollar varje strejkdag, har hårdnackat vägrat att gå arbetarna till mötes. ”Ledningens hållning har bara blivit värre”, sa UAW i en kommentar efter de resultatlösa samtal som hölls den gångna helgen.

En framgång för GM-strejken kommer vara en viktig seger för arbetarkampen i hela USA.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!