av Katja Raetz & Anders Wemmert // Artikel i Offensiv
Välfärdens anställda inom alla områden har fått nog av alla nedskärningar och försämringar. Den 22 augusti var det undersköterskornas tur att protestera, som med sitt Undersköterskeuppror hade manifestationer i flera städer i landet, som Jönköping, Mariestad, Stockholm, Skurup, Borlänge med flera. Här rapporter från Stockholm och Skurup.
Stockholm Undersköterskeupproret samlade till manifestation på Mynttorget den 22 augusti. Tidigare på dagen hade initiativtagarna till upproret, Marie Wiberg och Jenny Klingstam, lämnat över en namninsamling med 14 500 namn till Socialminister Lena Hallengren (S) med krav på bättre villkor, fler kollegor och mer resurser till äldreomsorgen.
På Mynttorget förklarade Marie Wiberg i sitt tal till cirka 150 deltagare och media att det är en kris som kommer att drabba alla äldre.
– Vi vill bara få den status vi förtjänar, fler kollegor och en arbetstid som går att kombinera med ett socialt liv.
Sonja Höök visade med hjälp av ett arbetsschema från hemtjänsten att arbetstiden under ett pass är planerad minut för minut utan möjlighet till att kunna anpassa sitt arbete individuellt för den äldre som ska få hjälp.
En som deltog var Ronja Stjernestam från Enköping där hon arbetar på ett omsorgsboende. Hon menade att det är dags att lägga mer pengar på våra äldre, att vården måste få kosta och att de äldre förtjänar mer än vad de får idag.
– Vi är på natten fyra personal på 67 boende. Det finns mycket oro, men vi hinner inte sätta oss ner och prata. Det läggs också mer och mer uppgifter på oss utan att lönen höjs för det.
Flera från Rättvisepartiet Socialisterna som arbetar i vård och omsorg deltog också. Vi tog upp behovet av att vinsterna i välfärden stoppas som den första åtgärden för att se till att resurserna används för det som de är avsedda till.
Skurup Bort med de delade turerna! 6 timmars arbetsdag! Ökad personaltäthet! Detta var några av de krav som framfördes av Undersköterskeupproret i Skurup.
Det rikstäckande Undersköterskeupproret höll manifestation framför kommunhuset i Skurup och överlämnade en namninsamling och en lista med krav till de lokala politikerna. Ett 40-tal undersköterskor från både offentliga och privata arbetsgivare markerade sitt missnöje med de arbetsförhållanden som råder inom vården. Besparingar som har lett till ökad stress, mindre personal, långa arbetspass, låga löner med mera har nu tills slut blivit för mycket.
Ett riksomfattande missnöje utmynnar nu i protester och namninsamlingar med krav på förändringar i arbetsvillkoren för landets undersköterskor. Många lokala avdelningar inom Kommunal stöder kraven på bland annat stopp för delade turer, ökad bemanning, krav på så kallad överanställning vilket innebär tillräckligt med fast anställd personal för att minska behovet av timanställda och vikarier.
Man kräver också bättre löner, handledning på arbetstid, rätt till friskvård på betald arbetstid och att kravet på att undersköterskor ska städa och tvätta istället för att vårda ska bort.
Undersköterskan Åsa Andersson, förtroendevald i Kommunal, Therese Lindberg, också förtroendevald i Kommunal, och Denise Neal håller med om kraven.
– 100 procent som heltidsnorm är kravet, bättre arbetsmiljö och arbetsförhållanden så att man kan jobba heltid och försörja sig på sin lön.
Många tvingas att arbeta deltid på grund av de dåliga arbetsförhållandena, vilket leder till sämre pension och dålig ekonomi eftersom många är ensamstående med barn.
– Nu måste det bli en genomgripande förändring för undersköterskorna, avslutade Mia Christensson som uppmanar till kamp och organisering.
Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv stöder naturligtvis undersköterskornas krav.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.