Hemlösheten i Stockholm är fortsatt stor, och särskilt utsatt är kvinnor. Det visar Stockholm stads nya rapport om hemlösheten i huvudstaden.
Att hemlösheten är ett stort samhällsproblem har flera rapporter och vittnesmål påvisat de senaste åren. Den skriande bostadsbristen (framför allt på billiga hyresrätter som folk faktiskt har råd att bo i) tillsammans med de växande klassklyftorna tvingar allt fler till utsatthetens brant. Nytt för denna rapport är att andelen hemlösa kvinnor har ökat.
Man har i rapporten mätt antalet hemlösa under två dagar i september och jämfört detta med samma period 2016. Totalt handlar det om 2 439 hemlösa individer, ungefär lika många som under 2016. 33 procent av dessa är kvinnor. Dock verkar mätningen enbart innefatta de som är skrivna i Stockholm och inte exempelvis EU-migranter eller asylsökande hemlösa. Andelen hemlösa är förmodligen därför mycket större än vad Stockholm stads rapport visar.
– Kvinnor är en särskilt utsatt grupp och vi har behövt anpassa våra insatser för att skapa ett ökat stöd till dem. När det gäller yngre kvinnor har vi varit oroliga för att de ska ”fastna” i hemlöshet och dras ännu djupare ner i missbruk i och med relationer till män som kanske har levt längre i hemlöshet, kommenterar Stadsmissionens direktor Marika Markovits rapporten till SVT Nyheter den 1 december, och fortsätter:
– Vi ser överlag en tendens att det är nya grupper som hamnar i hemlöshet eller i risk för hemlöshet. Det är inte längre bara människor med missbruk eller psykisk sjukdom som grundorsak till hemlösheten, utan det är också en större grupp människor som lever med låga inkomster – det är barnfamiljer, pensionärer med låga pensioner och unga med deltidsarbete.
Denna och andra liknande rapporter visar på det nuvarande systemets misslyckande med att ge utsatta människor den hjälp och det stöd de behöver. Med tanke på de enorma resurser och tillgångar som finns i samhället skulle ingen behöva leva i hemlöshet och fattigdom – om dessa resurser fördelades rättvist och utifrån behoven. Istället koncentreras allt mer av samhällets resurser till en liten klick superrika i toppen, vilka skyddas av politikerna och systemet i stort.
Sverige är det OECD-land där klyftorna ökar snabbast. Den utbredda hemlösheten i Stockholm och för den delen hela landet är ett symptom på ett system som inte kan tillgodose människors behov och som sedan länge har spelat ut sin roll.
Vad som krävs en enad kamp mot högerpolitik och kapitalism – för bostad, välfärd, jobb och anständiga liv åt alla.