av Carina Gauffin // Artikel i Offensiv
Redan innan Hitler hade visat sitt vidrigaste ansikte samlades flera av Sveriges bästa konstnärer för att protestera mot nazism och fascism. De gav ut antikrigsbilder i bildhäftet Humanitet och senare i tidskriften Mänsklighet. Vera Nilsson, Albin Amelin, Sven X:et Eriksson och Bror Hjorts målningar och skulpturer visas nu på Sven Harrys konstmuseum i Stockholm.
Det första man möts av är Bror Hjorts skulptur av fredsivraren Gandhi med gula, runda glasögon. Längre in i utställningen är salen fylld av bilder om och mot kriget.
Här ser vi hur kraftfull och berörande konsten kan vara. Den mest kända målningen är nog Albin Amelins ”Arkebuseringen” om skotten i Ådalen 1931. Alla dessa konstnärer är otroligt duktiga kolorister. Starka färger dominerar ofta gult, blått och rött som förstärker innehållet. Ett innehåll som är så kusligt nära den verklighet som vi läser om i Ukraina.
En del av bilderna fungerar mer som slagkraftiga affischer medan andra berör en mer känslomässigt.
En av mina favoriter är Vera Nilssons ”Gata i Malaga” från 1922. Den skildrar föräldralösa gatubarn som för lite pengar måste dansa för de rika männen i bakgrunden.
Här finns Amelins mödrar, barn och gamlingar instängda i någon källare. Den bilden kunde ha målats idag för att skildra det ukrainska folkets lidanden gömda under Mariupols fabriksgolv.
Men utställningen visar också varma porträtt av familjemedlemmar och vänner. Utställningen är öppen till den 11 september och rekommenderas varmt.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.