av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv
I helgen beslutade Vänsterpartiets partistyrelse att utesluta Björn Alling, som är kommunpolitiker i Linköping och högljudd kritiker till partiledningens högerkurs. I motiveringen till beslutet är det tydligt att skälen är politiska – inte Allings hårda ord.
Alling gör i ett uttalande på Facebook med rätta koppling till att partiets programkommission (och partiledningen) vill ta bort skrivningar om att avskaffa kapitalismen och klassamhället ur partiets program:
”Jag har överklagat beslutet till kongressen i maj. På kongressen kommer även frågan om ifall Vänsterpartiet ska fortsätta att vara ett socialistiskt, antikapitalistiskt parti avgöras i striden om det nya partiprogrammet. Jag vill uppmana alla de kamrater som tagit strid för min skull att kämpa för att på kongressen avfärda Nooshi Dadgostars och Aron Etzlers försök att omvandla oss från ett parti av socialister till ett fogligt stödparti till en högervandrande socialdemokrati.”
Att läsa motiveringen till Allings uteslutning blir en uppräkning av alla de punkter där Vänsterpartiet har anpassat sig högerut:
Klimat- och miljöpolitiken:
Alling kritiserar att V har minglat med ”gröna” kapitalister, kört över miljölagar och gett Cementa undantag, samt gjort gemensam sak med SD för att sänka bensinskatten.
Välfärden:
Alling har fört fram kritik mot att Vänsterpartiet driver igenom nedskärningarna i skolan i kommuner där de sitter med och styr, som i Göteborg och Stockholm.
Fredspolitiken:
Ett citat av Alling som används för att motivera uteslutningen sammanfattar det ganska bra:
”Hanna Gunnarsson (V:s försvarspolitiska talesperson): Du driver linjen att Ukraina ska vinna på slagfältet innan förhandlingar är aktuellt. Det är en krigslinje. (…) Du driver politisk enhetsfront med den blåbruna regeringen gällande vapenexport till kriget, det är en krigslinje. Du gör upp med den blåbruna regeringen om en Nato-anpassad dubbling av militärbudgeten, det är en krigslinje. Sluta driv en krigslinje för ett parti som en gång startades just för att få fortsätta driva fredslinjen!”
Det som till slut gjorde att V-ledningen tog chansen att utesluta Alling var hans kritik av Nooshi Dadgostars frånvaro av kritik mot den israeliska staten, trots terrorbombningar av Gaza. Allings uttalande i en V-intern debattgrupp om att ”fegisen” Nooshi ”slickar zioniströv” var visserligen grovt och klandervärt, men måste ses mot bakgrund av att tusentals civila, många barn, sprängdes i luften medan de dröjde dagar innan detta fördömdes av V.
På grund av sitt stalinistiska arv har Vänsterpartiet aldrig haft speciellt högt i tak för opposition; till exempel är olika politiska tendenser/grupperingar inte tillåtet inom partiet. Nedslaget mot Alling är dock på en ny nivå och har mött starka reaktioner. Hundratals medlemmar har skrivit på protestlistor, och det är uppenbart att det blir strid på kongressen i maj.
En förtroendevald i Vänsterpartiet kommenterar ärendet till Offensiv:
– Situationen är komplicerad, men jag tycker inte att Björn Alling ska uteslutas för sin kritik. Jag håller med det mesta i kritiken mot partiledningen och håller med om att partiet tyvärr förflyttar sig allt mer höger, längre bort från sin marxistiska grund, och försöker undvika debatter som till exempel Palestinafrågan och EU-frågan. Vänsterpartiet har inget officiellt internt debattforum, vilket leder till att många vänsterpartister som är kritiska mot partiets riktning tar ofta de interna debatterna på offentliga ställen. Björn Alling har all rätt att kritisera partiledningen och, ja, när partiet inte har ett internt debattforum kommer denna kritik vara offentlig, och det är inte Allings fel.
Socialistiskt Alternativ menar att för att utveckla en socialistisk politik som kan analysera nya händelser, föra fram ett program som kan bygga rörelser och ta kampen framåt – peka på behovet av en antikapitalistisk och socialistisk framtid – behövs en öppen politisk debatt.
En sådan politisk diskussion måste också vara grundat i att socialister deltar i kampen på arbetsplatser, gator och torg.
V-partiledningens högerkurs hänger ihop med ett ensidigt fokus på parlamentariskt arbete och att de lägger sig helt platta för Socialdemokraterna i hopp om en plats i vad som skulle vara en extremt högerinriktad S-regering efter 2026.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.