Vad har hänt efter sopstrejken?

2009-02-18 11:52:07




Vad händer med sopgubbarnas arbetsvillkor efter strejken? När denna tidning går till tryck har ännu inget avtal skrivits.

Fredagen den 6 februari hämtade sopgubbarna i Stockholm sina sopbilar som vanligt, men inte för att häm­ta sopor utan för att inleda en strejk mot att det företag som vunnit upphandlingen i tre stadsdelar, Liselotte Lööf AB (LLAB), planerade att infö­ra ett nytt lönesystem med stora löne-sänkningar och dessutom en 20-pro- centig ökning av arbetsbördan.
Strejken var enad, beslutsam och styrd underifrån. Strejken fortsatte på måndagen.
Inte ens när arbetarna blev instämda till Arbetsdomstolen (AD) och hotades med stora böter backade man.
Trycket blev till sist så hårt att företagen efter förhandling med strejkkommittén och renhållningsförvalt- ningen gav en rad muntliga löften som av sopgubbarna uppfattades som riktiga eftergifter.
Det gamla lönesystemet, poängsy­stemet, skulle behållas, stämningen till AD dras tillbaka, alla skulle få behålla jobbet och ett nytt belastningstak (för många det viktigaste kravet) diskuteras. För att behålla initiativet tog sopgubbarna tidigt den 10 februari på ett stormöte beslutet att avblåsa strejken, med förbehållet att man återupptar strejken om inte företagen håller vad de lovat.
Företagen ställde som villkor för förhandlingar att alla sopor som lagts på hög under strejken skulle samlas upp. Detta har också skett genom en enorm insats från arbetarna. Man har fått jobba i 12, till och med upp till 15 timmar per dag.

LLAB:s agerande har däremot in­te varit lika samarbetsinriktat. Utlova­de förhandlingar har skjutits upp. Troligtvis vill företaget göra sopgubbarna osäkra och försöka så split och splittring. LLAB har varit på enskilda anställda om att skriva på kontrakt, trots att avtalet inte är förhandlat.
När en förhandling till sist såg ut att bli av, den 17 februari, fick den återigen skjutas upp på grund av sjukdom.
En sopgubbe som vill vara anonym och som är utsedd att förhandla med LLAB, säger om stämningen:
– Det känns fruktansvärt positivt och spännande på det personliga planet. Det är nu vi börjar se resultat av allt vi jobbat för det senaste året. Men rent yrkesmässigt är det här väldigt oroväckande.

Hur bedömer du LLAB?
– Jag vet faktiskt inte, de löften vi fick efter strejken gör att LLAB:s bud är väldigt mycket för lågt. Som förutspått med andra ord. Om lagt kort ligger kommer de att få köra med rö­da siffror för de här områdena. Ekonomin går helt enkelt inte ihop.
Många av de sopgubbar som Offensiv har talat med de senaste dagar­na vidhåller att man är beredda att återuppta strejken om man inte får igenom sina krav.
Att LLAB skruvar på sig likt en mask på kroken är inte konstigt. Att komma i strålkastarljuset just nu var nog det sista man ville.
LLAB är enligt Skatteverket nämligen skyldig staten 6,1 miljoner kronor. Skandalen som börjar ta form stinker långt mer än soporna under strejken.

Det som LLAB sysslat med kallar Skatteverket för ”organiserad handel med osanna fakturor”. 105 fakturor rörande snöröjning och perrongstädning är enligt verket osanna. Medel har på så sätts frigjorts för kontantbetalning av svartlöner vid sidan om. Det upptäcktes i slutet på 2007 och LLAB upptaxerades, vilket bolaget sedan överklagade till länsrätten.
En annan process kan sättas igång om ekobrottsmyndigheten väcker å­tal. Ett ärende bereds, men det verkar också dra ut på tiden.

Att inte Stockholms stad drog öronen åt sig redan då LLAB gjorde bort sig vid upphandlingen i Bromma 2006 är skandal.
Även då skulle företaget minska antalet bilar från sex till fem och anställa polska arbetare till en lön på    5 000-6 000 kronor under snittet.
Det hela kollapsade och LLAB fick utöka arbetsstyrkan.
Elin Gauffin

MÖTE

Lärdomar av sopstrejken

Med två representanter från strejkkommittén

Torsdag 19 februari kl 18.30 i Bagarmossens Folkets hus
Arr: RS Bagarmossen

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!